Anadolu'nun yüce dağı: Ilgaz

Anadolu'nun yüce dağı: Ilgaz

Anadolu'nun yüce dağı: Ilgaz

Ilgaz Dağı yöresinin arazi yapısı genellikle serpantinler, şistler ve volkanik kayaçlardan meydana geldi. Sahada yer yapısı kadar dağ oluşum hareketleri yönünden de ilgi çekici örnekler bulunuyor. Türkiye’nin en uzun ve hareketli kırık hattı olan Kuzey Anadolu Fayı, Ilgaz Dağı'nın güney eteklerinden geçiyor. Saha değişik karakterlerde vadiler, sırtlar ve doruklardan meydana geldi.  Ayrıca üst değerde peyzaj özellikleri sunan jeomorfolojik bir yapıya sahip. Ilgaz Dağının eteklerinden doruklarına doğru gelişen karaçam, kızılçam, köknar hakim ağaç türlerinden meydana gelen bitki örtüsü, zengin orman altı topluluğu ile destekleniyor. Bol ve bütün yıl akışlı akarsuları ile zengin bitki örtüsünün oluşturduğu şartlar karaca, geyik, yaban domuzu, kurt, ayı, tilki gibi, yaban hayatı türlerine uygun yaşama ortamı sağlıyor. Ayrıca dünyada nadir bulunan bitki çiçek türlerinden (endemik) sayılı olanlarını görmek mümkün oluyor. Jeolojik ve jeomorfolojik oluşumları, heybetli orman dokusunun oluşturduğu peyzajın çeşitliliği bir görsel şölen sunuyor.
KIŞ TURİZMİNİN GÖZDESİ
"Ilgaz, Anadolu'nun sen yüce bir dağısın" dizeleriyle şarkılara konu olan Batı Karadeniz'in en yüksek dağı Ilgaz, kış turizminin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.  Kastamonu ile Çankırı sınırlarındaki Ilgaz Dağı, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere ülkenin pek çok kentinden kayakseverleri kendisine çekiyor. Kastamonu merkeze 40, Ankara'ya 200, İstanbul'a ise 450 kilometre mesafede bulunan Ilgaz, Kastamonu Havalimanı'nın yapılmasının ardından kolay ulaşılabilen kayak merkezlerinden biri oldu. Dağın Kastamonu ve Çankırı tarafında bulunan iki telesiyej, zirvedeki il sınırında buluşuyor. Ziyaretçiler, telesiyejle Ilgaz'ın muhteşem manzarası eşliğinde dağın bir yamacından diğerine gidebiliyor. Ilgaz Dağı Kayak Merkezi'ne kışın gelen yerli ve yabancı ziyaretçiler, dağın doğal güzellikleri arasında kızakla kayıp, kayak ve snowboard yaparak eğlenceli vakit geçirebiliyor. 
Eşsiz manzarasıyla özellikle kış aylarında kartpostallık görüntüler oluşturan Ilgaz, doğaseverlerin uğrak yerleri arasında ön sıralarda yer alıyor. 
Ilgaz Dağı Kayak Merkezi'ni 2018'de 370 bin 596 kişi ziyaret etti, bu sayı geçen yıl ise 560 bine ulaştı. 1500 yatak kapasitesi bulunan Ilgaz Dağı Kayak Merkezi, yenilenen tesisleri, her yaştan ve her düzeyden kayaksevere hitap eden pistleri ve çeşitli aktiviteleriyle yıllardır tatilcilerin gözdesi 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.