Diyetisyen Berna KALFA

Diyetisyen Berna KALFA

Diyette doğru bilinen yanlışlar

Diyette doğru bilinen yanlışlar

Birçoğumuzun öyle ya da böyle diyet yapmışlığı vardır. Kimimiz kulaktan dolma bilgilerle, kimimiz diyetisyene giderek diyet tecrübesi edindik. Akrabadan, komşudan, arkadaştan duyduğumuz yarım yamalak bilgilerle uzun süreli diyet yapmak ciddi sorunlara neden olabilir. Diyet; hastalık, yaş, boy, yaşam biçimi, cinsiyet gibi faktörler göz önünde bulundurularak yazılır yani kişiye özeldir. Sağlığınızı önemseyin ve diyet için bir diyetisyenden yardım alın deyip kamu spotunuda verdiğime göre gelelim diyette doğru bilinen yanlışlara.

1.Ekmek yememek

Diyette başı çeken cümlelerden en bilindiği "ekmeği kestim". Peki bu doğru bir davranış mı tabi ki hayır. Kişinin özel bir hastalığı olmadığı sürece diyetten ekmek çıkarılmaz. Çıkardığınızda kas kayıplarına sebep olabilir. Bu nedenle diyetimizde ekmek olacak ama beyaz ekmek değil tam tahıllı ekmekler.

2. Detokslar

Detokslar duraklama döneminde standardın dışına çıkıp metabolizmayı hızlandırmak için kullanılabilirler. Ancak 2-3 günden fazla sürmemeli.

3. Akşam 6'dan sonra yemek yenmez

Yine halk arasında çokça yapılan yanlışlardan birine geldik. Akşam yemek yenilmemesindeki asıl amaç sindirim sürecini tamamlayıp ondan sonra uyumanızdır. Yatmadan 2-2,5 saat önce ara öğün tüketmeniz diyetinizi bozmayacaktır.

4. Sadece spor yapmak

Diyet yapmayıp sadece spor yaparak kilo vermeyi beklemeyin. Bu durum yediklerinizi yakmanızı sağlar daha fazlasını değil..

5. Başkasına yazılan diyetleri uygulamak

Yazının başında da söylediğim gibi diyet kişiye özeldir. Başkasına yazılmış bir diyeti uygulamak size kilo verdirmek yerine kilo bile aldırabilir. Çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir.

6. Diyet ürünler kilo aldırmaz

Diyet ürünler düşük kalorili olabilir ancak bu kilo aldırmayacağı anlamına gelmez. Her şeyin bir sınırı var bunların da fazlası kilo alımına neden olur. Porsiyon kontrolüne dikkat edelim.

7. Diyet yaparsam aç kalacağım

Öncelikle diyet=açlık düşüncesini unutalım. Diyet yapmak sağlıklı ve dengeli beslenmektir. Et, süt, sebze, meyve ve tahıl gruplarından dengeli beslenerek diyet yapılır.

8. Sürekli tartılmak

Diyet yapanların bir diğer hatası da sürekli tartılmaktır. Hele ki gün içinde birkaç defa tartılmak büyük yanlış. Gün içinde sıvı ve besin alımınız değişir bu da tartı sonucunu etkiler. En doğrusu haftanın bir günü aç karnına tartılmaktır.

9. Limonlu su içmek

Limonlu su içmenin yağları yakmanıza bir faydası olmaz. Gün içinde doğru beslenmezseniz limonlu su sadece vicdanınızı rahatlatmaya yarar.

10. Öğün atlamak

Diyet=açlık düşüncesini yıkarsak öğün atlama fikrinden de vazgeçebiliriz. Gün içinde az yersem daha çabuk kilo veririm düşüncesi tamamen yanlıştır. Bu şekilde yaparak hem metabolizmayı yavaşlatır hem de diyetisyeninizin bir sonraki listesinde azalttığı kaloriyi baştan düşürmüş olursunuz bu da kilo verme sürecinizi olumsuz etkiler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Diyetisyen Berna KALFA Arşivi