Dr. Tufan Soydabaş

Dr. Tufan Soydabaş

İYİ BİR YÖNETİCİ OLMAK ZOR İŞ ÜSTADIM!

İYİ BİR YÖNETİCİ OLMAK ZOR İŞ ÜSTADIM!

Her yönetici bir olmuyor malumuz. Bazıları gerçekten lider pozisyonda yöneticiler oluyor, bazıları da toksik oluyor maalesef.. Bu tiplemelerin nezaretinde çalışmak elbette yorucu ve yıpratıcı oluyordur. Fakat bir bakıma da bu tipleri tanımak bir o kadarda önemli. Zira nasıl bir duruş sergileyeceğiniz bakımından çok ehemmiyet arz ediyor. Gelin size bu toksik yönetici tiplemelerinden bahsedeyim:

  1. ORTADAN KAYBOLAN LİDER

Bu tipler yol göstermesi ve destek olması gereken anlarda bir den ortadan yok olur, fakat işler ters giderse sizin de anlam veremeyeceğiniz şekilde birden ortaya çıkarlar.

Bu tiplere karşı nasıl korurum kendimi?

Beklentileri en baştan netleştir. Alınan kararları yazılı hale getir. Mentor ve ekip arkadaşlarından alternatif destek kanalları oluştur.

  1. DUYGUSAL MANİPÜLATÖR

Bu tipler, suçluluk duygusunu yönetim aracı olarak kullanırlar ve gözde çalışanlar yaratır ve aynı zamanda ortamda gereksiz dramlar çıkarırlar. Bu da seni duygusal olarak çökkün ve kararsız hissettirir.

Kendimi nasıl korurum?

Söylediklerinin taktik olduğunu fark etmekle işe başlayabilirsin. Her şey gerçeği yansıtmaz. Sen duygusal sınırlarını çiz-manipülasyona kapılma, sakin ve gerçekçi ol.

  1. HERŞEYE BURNUNU SOKAN YÖNETİCİ

Bu tipler attığın her adımı sorgular ve verdiğin her kararda seni yargılamak için adeta tependedir. Sende zamanla kendinden ve kararlarından şüphe etmeye başlarsın.

Kendimi nasıl korurum?

Bence onun kaygısının kaynağını anla! Bu kontrol arzusundan mı? Özgüvensizlikten mi? Yukarıdan gelen basıdan mı? Ona karşı küçük ama somut başarılarla güven oluştur. Onu düzenli ve proaktif olarak bilgilendirecek sistemler kur.

  1. BAŞARI SAHİBİ ROLÜNE BÜRÜNEN

Elde edilen, her başarıyı kendine mal eder. Fakat başarısızlıkta suçu ekibe atar. Senin fikirlerin bir anda onun vizyonu olur ama adın bu başarılarda anılmaz.

Kendimi nasıl korurum?

Diğer liderlerle görünürlüğünü artır. Başarılarını kayıt altına al. Gelişmeleri sık sık ve açıkça paylaş. Ekibin katkıları herkesin önünde vurgula.

  1. TÜKENMİŞLİK YARATAN LİDER

Her işi acilmiş gibi lanse eder, her durumu kriz gibi ele alır. Hafta sonların, tatillerin, hatta mesai dışı zamanların bile kalmaz. Kendini sürekli yorgun ve kaygılı hissedersin.

Kendi mi nasıl korurum?

Gerçek olmayan sözde acil addedilen durumlara karşı bir duruşunuz olsun. Sınırlarınızı açıkça ifade edin. Kendi iyilik halinizi devamlı önceleyin.

  1. SÖZÜNÜ TUTMAYAN

Sürekli büyük vaatlerde bulunur, umutlarını artırır. Fakat terfi zamanı zam gelmez ve sizi sadece bahaneleri ile avutur. Bu sefer sen kendinden şüphe etmeye başlarsın.

Kendin nasıl korursun?

Net zaman çizelgelerini yazılı olarak al. Kendi gelişiminin sorumluluğunu üstlen. Ekibin dışındaki bağlantılarını güçlendir.

  1. SÜREKLİ KORKU YARATAN LİDER

Sürekli belirsizlik yaratır, bilgi saklar ve üstü kapalı tehditler kullanır. Seni işini her gün kaybedecekmişsin gibi hissettirir.

Kendini nasıl korursun?

Değerinin farkında ol. Korku güvensizlikle beslenir. Gerçekle manipülasyonu ayır. Kendine devamlı şu soruyu sor. ’’Gerçek olan ne? Manipülasyon olan ne?

Kısaca ben derim ki bütün bu tipler le baş etmenin en efektif ve etkin yolu yukarıda bahsettiğimiz unsurları göz ardı etmemekle beraber, kısa ve öz dersek, işinize iyi odaklanın, mesleğinizle ilgili becerilerinizi ve teknik bilgilerinizi geliştirin ve kişisel gelişiminize önem verin. Sırf bu finalde söylediğim şeylerle bütün tiplemelerle başa çıkabilirsiniz. Zira yukarı da ki unsurlar biraz bilimsel gibi oldu ama bana göre okumaya ve uygulamaya değer. Esen kalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dr. Tufan Soydabaş Arşivi