Mehmet MERTEK

Mehmet MERTEK

GIDA KRİZİ

GIDA KRİZİ

24 Şubat’ta başlayan Rusya- Ukrayna savaşı birçok hususta dünyadaki çoğu ülkeyi etkilemiştir. Savaşın çıkması hem insani hem enerji hem gıda krizini tetiklemiştir.

Peki bu ülkelerin savaşması neden krize yol açıyor. Şimdi bu duruma ilk olarak ülkelerin stratejik ve jeopolitik konumuna bakmalıyız. Ukrayna Avrupa sınırında bulunan Polonya ile komşu. Odessa ve Maripoul gibi önemli liman kentlerine sahip bir ülke. Jeopolitik açısından da kayda değer bir öneme sahiptir. Yer altı kaynaklarında Ukrayna; uranyum, titanyum ve demir kaynağında dünyada ilk 5 ülkeden biri. Ayrıca kömür ve doğalgaz rezervlerinde de ciddi kaynağa sahiptir.

Ukrayna ekilebilir tarım arazisi açısından Avrupa da 1.sıradadır. Bu durum aslında krizin derinleşebileceğinin de kanıtı konumundadır. Ayçiçek ve ayçiçeği yağı üretiminde dünya da ilk sıra yer alan ülke  mısır ve arpa üretiminde de ilk sıralarda yer alır. İnsanlık için önemli olan buğday üretiminde de ilk 10 da yer almaktadır. Tarımsal üretimin savaş nedeniyle düşürülmesi ve bu hammaddelerin lojistik kısmının aksaması nedeniyle bir kriz bekleniyor. Rusya da zengin doğal gaz ve petrol yataklarına sahip bir ülkedir. Onlarda Ukrayna gibi tarım ihracatında önemli bir paya sahiptir. Bu iki ülkenin savaş halinde olması gıda ve enerji fiyatlarının yükselmesine yol açmaktadır. Dünya da ciddi anlamda ülkeler ekonomik daralma yaşamaktadır. Enflasyonun yükselmesi, alım gücünün düşmesi ve yüksek gıda fiyatları ciddi sorunlara yol açmaktadır.

The Economist dergisi bu ayki dergi kapağında buğday başaklarını kuru kafalar şeklinde resmetmiş ve gıda krizinin geleceğine dikkat çekmiştir. Geçtiğimiz günlerde BM (Birleşmiş Milletler)’de gıda krizinin derinleşmeye başladığını belirten bir açıklama yapmıştır. Savaşın iki tarafından da bu konu ile ilgili açıklamalar da Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski, “Rusya’nın yüzünden ikinci kriz olarak gıda krizinin başladığını ve derinleşeceğini ve 3 kıtayı etkileyeceğini belirtmiştir.” Rusya Kremlin sözcüsü Peskov’da “ Batı’nı küresel gıda krizini tetiklediğini ve problemin kaynağının Rusya olmadığını belirtmiştir.”

Gıda krizi önümüzdeki süreçte derinleşecek gibi görünüyor. Normal krizin yanında yapay bir kriz daha eklenebilir. Bu kriz de belirleyici faktör de Çin olacak gibi görünüyor. Daha zor günler bizi bekliyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet MERTEK Arşivi