Ömer KULEKAYA

Ömer KULEKAYA

Azad edilen köle

Azad edilen köle

Hatay’daki Kutsal Havariler Kilisesi’nin olduğu bölgede bulunan mozaik tabanda, azat edilmiş bir kölenin tanrıya ettiği teşekkür yazıyor.

Hatay’ın Arsuz ilçesinde, portakal bahçesinde bulunan 6. yüzyıla ait Kutsal Havariler Kilisesi’nin olduğu bölgede sürdürülen kazılarda, bir kölenin azat edilmesinden sonra tanrıya teşekkür için yaptığı belirlenen mozaik ortaya çıkarıldı.

Arpaçiftlik Mahallesi’nde Mehmet Keleş’in 2007’de bahçesine portakal fidanı dikmek isterken fark ettiği ve yapılan kazılarla Kutsal Havariler Kilisesi’nin yanı sıra mozaikler, hayvan figürleri, taş mezarlar ve kemik kalıntıları bulunan alanda çalışmalar devam ediyor.

Azad edilen köle

Daha önceki yıllarda kаzı еkibi tarafından özenle sürdürülen çаlışmаlаrdа kilisеnin аdının Kutsаl Hаvаrilеr Kilisеsi оlduğu belirlendi. 1. dеrеcе аrkеоlоjik sit аlаnı ilаn еdilеn bölgеdе yаpılаn kаzı çаlışmаlаrındа bulunаn Yunanca yаzılаrdа kilisеnin аdının Kutsаl Hаvаrilеr Kilisеsi оlduğu ortaya çıktı.

Kazılarda bulunan mоzаiklеrin ise Rоmа’nın ikiyе bölündüktеn sоnrа, Hıristiyаnlık dininin еtkisi içеrisinde, dеvlеt yönеtiminin kоntrоlünün tаmаmеn dinе bаğlı оlduğu bir dönemde yapıldığı düşünülüyor.

Arkeologlar bölgede bu sezon yaptıkları kazılarda, üzerinde tavus kuşu figürü ve bir kölenin azat edilmesinden sonra tanrıya teşekkür ettiği yazıtın da yer aldığı mozaik taban buldu.

Hatay’ın Arsuz ilçesinin ilk çağlardan bu yana liman kenti olarak önemli bir yer olduğunu işaret ediyor,

Azad edilen köle

Bahçesine portakal fidanı dikmek isteyen kişinin fark etmesiyle bulunan alanda ulaşılan kilise ve mozaiklerin kentin 6. ve 12. yüzyıllarını aydınlatması açısından önem taşıdığı anlaşılıyor.

Daha sonraki yıllarda müze kurtarma kazısı başlatıldı ve bu yıla kadar devam etti. Burada üç nefli bazilikal bir kilise ortaya çıkarılıyor. Kilisenin tabanında mozaikler bulunuyor. Bir kitabe ortaya çıkarılıyor ve bu kilisenin üç havariler kilisesi adının olduğu belli. Bu yıl yapılan kazılarda da tekrar bir mozaikli alan ortaya çıkarıldı. Bir kölenin azat edilmesinden sonra tanrıya teşekkür için yaptığı bir mozaik ortaya çıkarıldı. Mozaiğin üzerinde tavus kuşları ve yazıt var. Bu da cenneti tasvir ediyor.”

Azad edilen köle

Kente deniz turizmi için gelen çok sayıda yerli ve yabancı turist var o yüzden bu bölge fazla ilgi görmeye başladı.

Kilisenin üzerine çatı yaparak ziyarete açmayı hedefleniyor. Kilisenin bulunduğu alanda büyük bir yerleşim de olabilir, bu nedenle bölgedeki kazıların devam etmesi bekleniyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ömer KULEKAYA Arşivi