Tufan Soydabaş

Tufan Soydabaş

Bambu Ağacı

Bambu Ağacı

Çinliler bir bambu ağacını nasıl yetiştirir, bilir misiniz?  Şahsen şimdiye kadar ben de  bilmiyordum . Çinliler önce tohumu eker, sular, gübreler.. Ee sonra? Sonrasının zahmeti bundan sonra başlıyor işte… Çinliler bütün bu işlemleri yaptıktan sonra bekler, sadece bekler. Bu bir gün, iki gün, bir hafta aylarca değil!!  Tabi... Yıllarca beklerler. İnanamadınız değil mi?  Evet yıllarca..

Bir yıl geçer, bakarlar bir değişiklik olmaz , yine sulanır gübrelenir. İkinci yılda da aynı şeyi yaparlar, ama iki sene geçmiş hala bir emaresi yok, siz, biz  olsak herhal de böyle durumlarda, kafayı yerdik. Bu biteviye aynı senaryoda hiç bitmek bilmezdi.  Sonra? Sonra mı ne oluyor? Tabiki üçüncü ve dördüncü yıllarda da devam ediyoruz. Filizlensin bu bambunun toprağı diye. Yine bir hareket yok... Ama  Çinliler öyle yapmıyor,  beşinci yılda da, büyük bir sabırla toprağa su ve gübre vermeye devam ediyorlar.  Dile kolay geçen beş koca yıl... Düşünüyorsunuz! Bu koca beş yılda başka ağaçlar da yetiştirebilirdiniz. Değil mi? Ya da başka başka şeyler. İyi de bu Çinliler salak mı? Sen bir ağaç için koskoca beş yılını harca ortada bir şey yok, yazık değil mi bunca emeğe diye düşünebilirsiniz. Evet nitekim ben de öyle düşünmüştüm.

Ama beklediklerine deyiyor. Niye biliyor musunuz? Beşinci yılın sonunda, bambu yeşermeye başlıyor ve “Altı hafta gibi kısa bir sürede, bir santim oluveriyor?”

“Acaba? Tamam tamam, beş santim oluyor  değil mi? Hayır! ... ‘’,  ‘’O zaman elli santim...”, “Cık, hayır!”. “Yok artık, iki metre deme bana,  hayır.”   “Aman Yarabbi, eeee ne kadar oluyor?” Bu altı haftalık kısa zamanda tam 27 metre oluyor. Evet yanlış duymadınız tam yirmi yedi metre...

Demek ki Çinlilerin beş sene bekledikleri kadar varmış. Sen tut beş sene gözün gibi bak ve altı haftada tam yirmi yedi metre olsun. Aklımıza gelen ilk soru şu? Bambu ağacı bu yirmi yedi metreye altı haftada mı geldi? Yoksa beş yılda mı? Sizce bunun cevabı ne? Tabi ki beş yıl. Zira altı hafta desek bunca geçen senelere haksızlık etmiş oluruz... Beşyıl boyunca neyin harmanları var burada; Sabır,  kararlılık, inanç ve inançla ilgili motivasyon, vazgeçmeyiş, özveri ve disiplin. Öyle boşvermeyin işte, emek, sabır, inanç, özveri ve disiplin ve mutlu son.

Çıkarılan ders ne? Siz de bu harmanlanan değerleri kullanırsanız, bir gün başarının mükafatı mutlaka alacak ve mutlu sona ulaşacaksınız. Bir bambu ne ler anlatıyor bize, oturalım bir daha düşünelim, ha ne dersiniz?..  Sağlıcakla kalın .

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tufan Soydabaş Arşivi