Tufan Soydabaş

Tufan Soydabaş

DİYABET İLE İLGİLİ BİLMEK İSTEDİKLERİMİZ (2)

DİYABET İLE İLGİLİ BİLMEK İSTEDİKLERİMİZ (2)

Geçen hafta kaldığımız yerden devam edelim. Kan şekeri eğer 240 mg/dl nin üzerinde ise, idrarda keton araştırılır. Şunu hiçbir zaman aklımızdan çıkarmayalım, diyabetin vereceği zararları önlemenin en önemli yolu, kan şekerinin istenen sınırlarda tutulmasıdır. Zira devamlı yüksek kam şekeri, gözlerin ve böbreklerin ince (kılcal damarlarını tahrip eder. Gözlerde diyabetik retinopati ve diyabetik nefropatiye neden olur.) Kronik hiperglisemi, özellikle uç sinirlere de zarar vererek tüm vücutta ve özellikle ayaklarda nöropatiye yol açar. Şunu da unutmayalım, diyabet, yüksek tansiyon, sigara, yüksek kolesterol, hareketsizlik ve şişmanlık gibi, damar tıkanıklığı açısından risktir. Komplikasyonların önlenebilmesi için; diyabetliler yılda 3-4 kez dâhiliye muayenesi olmalı ve gerekli incelemeleri yaptırılmalıdır. Ayrıca diyabetlilerin aynı merkezde ve aynı kişiler tarafından izlenmesi iyi kontrol için önemlidir.

Yetişkin diyabetliler için kontrol kriterleri nelerdir: A1c, yılda 3-4 kez; Ekg yılda bir kez; kan basıncı ölçümü her kontrolde; Göz dibi muayenesi, yılda bir kez; Mikroalbüminüri, yılda bir kez; ayak muayenesi, yılda bir kez; kan biyokimyası (total kolesterol, HDL,LDL, VLDL, Trigliserit) yılda bir kez; İstenen sıklıkla açlık/tokluk kan şekeri izlemi; EMG, yılda bir kez

Çocuk Diyabetliler için kontrol Kriterleri nelerdir: A1c, yılda 3-4 kez; Büyüme –gelişme izlemi, gözdibi muayenesi, yılda bir kez; mikroalbüminüri (6 ayda bir); ayak muayenesi yılda bir kez, kan biyokimyası (total kolesterol, HDL,LDL, VLDL, Trigliserit) yılda bir kez; İstenen sıklıkla açlık/tokluk kan şekeri izlemi; EMG, yılda bir kez. Hemogram ve TFT(Troit Fonksiyon testleri) yılda bir kez.

Diyabet Tedavisinin Ana bileşenleri: Egzersiz, ilaçla tedavi, eğitim kendi kendini izleme ve beslenmedir.

  1. Eğitim: a. Diyabet iyi bir eğitim ve planlama ile geciktirilebilir ve kontrol altına alınabilir.

b. Diyabetle yaşamı öğrenmek ve diyabete uyum sağlamak için, eğitim ve danışmanlık almak gereklidir.

c. Aile bireylerinin ve yakın çevrenin desteği diyabette uyumu artırır.

d. Diyabet eğitim programlarına, aile bireyleri de katılmalıdır. (Sonra devam edelim….)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tufan Soydabaş Arşivi