Tufan Soydabaş

Tufan Soydabaş

İYİ BİR DİNLEYİCİ OLMANIN BASİT YOLLARI

İYİ BİR DİNLEYİCİ OLMANIN BASİT YOLLARI

Bruce Lambert ten yine bir motivasyon konuşmasının basit yollarını kısa özet halinde geçmeye çalışacağım. Bu anlatımı hayatımıza da tatbik etmek çok işimize yarayabilir ve iletişim becerilerinizi geliştirebilirsiniz.

İyi bir dinleyicinin karakteristik 3 özelliği vardır.

  1. İyi bir dinleme aktif dinlemedir. İçeriği doludur. İyi bir dinleme diyalog içerir. Açıkçası sessizce oturmaktan fazlasıdır. İyi bir dinleme pasif bir eylem değildir aksine daha fazlasıdır. Yapılan araştırmalarda iyi dinleyiciler, konuşmacılarla aktif bir diyalog içindedirler. Açıklayıcı sorular sorarlar, destekleyici cümleler kurarlar. Açıkçası iyi bir dinleme sessizce oturmaktan fazlasıdır.
  2. İyi bir dinleme konuşmacı kişinin kendine olan inancını ve güvenini destekleyici nitelikte olmalıdır. Bu ne demektir? Bu şu demektir: konuşmacıya, konuşurken kendi evinde rahat hissedecekmiş gibi rahat bir ortam yaratmak yani o hissi ona vermektir. Belki sizlere zor konulardan bahsedecektir ve kendini güvensiz hissediyordur. O yüzden bu özgüvenin artımı konusunda ona açık olmalı ve bu hissi vermek açıkçası dinleyiciye düşer.
  3. İyi bir dinleme iş birliği içinde yapılan bir aktivitedir. Tartışmacı bir tutum içermez. Eleştirel ve yargılayıcı ifadeler kullanmaz. Birisini dinlediğiniz zaman o kişi ile iş birliği içinde olmalısınız. Bu aktivitenin amacı ortak bilgi seviyenizi yükseltip ilişkinizi derinleştirmek olabilir. Ancak amaç yargılamak, tartışmak, yarışmak değildir. İyi bir dinleme aktif bir eylemdir ve iş birliği içinde yapılır. İnsanları sorgulayabilirsiniz ancak bu yardımlaşma ruhu içinde yapılmalıdır. Bu süre içinde yardımsever ve iş birliği içinde olduğunuz anlaşılmalıdır. İyi dinleyiciler önerilerde bulunur. Asla problemleri çözmeye odaklanmayın, her zaman duyguya odaklanın. Araştırmalar göstermiştir ki iyi dinleyiciler önerilerde bulunan insanlardı. Yardımcı olabilecek önerilerde bulunuyorlardı. Bu iş birliği içerisinde yapıcı önerilerde bulunursanız bu sadece doğal bir durum olacaktır.

Bunlar sadece iyi bir dinleyici olmanız için, iyi dinleyicilerin sizin uygulamanız için karakteristik 3 özelliğini sunmaktı. Sağlıcakla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tufan Soydabaş Arşivi