Susamışlık geç kalınmışlıktır
Su insan vücudunda ve yeryüzünde en çok bulunan maddedir ve yaşamak için en az oksijen kadar gereklidir. Ortalama olarak yetişkin bir bireyin vücudunda yer alan su miktarı kişinin vücut bileşimi, yaşı, cinsiyeti ve diğer faktörlere bağlı olarak değişir. Besinlerin sindirim, emilim ve hücrelere taşınması gibi pek çok görevi olan su, yaşamın devamı için olmazsa olmazdır. Ancak bunlara rağmen özellikle hava sıcaklıklarının düşüşüyle birlikte su tüketimi bir o kadar da ihmal edilmektedir. Baş ağrısı, esnekliğini kaybetmiş kuru cilt, koyu renkte idrar, konstipasyon (kabızlık) yetersiz miktarda su tüketiminin en önemli belirtilerindendir. Susamışlığın geç kalınmışlık olduğu unutulmamalıdır. Bu yüzden susama hissi beklenilmeden su içilmelidir. Su tüketmek zor geliyorsa, suyun içine bir iki damla meyve suyu veya taze meyve parçaları, nane veya limon da ekleyebilirsiniz.
Çay, kahve gibi içecekler içildiğinde susuzluk hissinin bastırıldığı, bu içeceklerin suyun yerini tuttuğu düşünülmektedir. Sanılanın aksine çay ve kahve diüretiktir. Yani suyu vücuttan attırmaktadırlar. Bu yüzden her çay ve kahvenin ardından 1 bardakta su içilmesi iyi olacaktır.
Herhangi bir böbrek hastalığınızın olup olmaması gibi durumlara bağlı olmasıyla beraber, gün içerisinde kilogramınız başına ortalama 33 ml kadar su içmeye özen gösterin. Ağır egzersiz yapılan ve çok fazla su kaybedilen durumlarda gün içerisinde birkaç bardak daha su içilebilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.