Ümit ALTUNBAŞ

Ümit ALTUNBAŞ

10-16 Mayıs Dünya Engelliler Farkındalık Haftası!

10-16 Mayıs Dünya Engelliler Farkındalık Haftası!

Saygıdeğer okurlarım;

Yılın belirli günlerinde ya da haftalarında engellileri hatta engelli demek yerine özel bireyleri anmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla  farklı, farklı etkinlikler düzenlenmekte ve özel bireylerin mutlu olması hedefleniyor, temenni ediliyor.

Oysaki sadece yılın belirli günlerinde ya da haftalarında engellileri anmak hatırlamak ve de farkında olmak yeterli olmamaktadır. Çünkü engelliler, özel bireyler yılın belirli günlerinde değil yılın her gününde anılmak, hatırlanmak, farkında olunmak istiyor.

Hani hep diyoruz ya “hayatı paylaşmak için aramızda engel yok!” diye… Evet engelli ve hatta özel bireyleri yılın her döneminde hatırlayabilirsek bu sözü hayatımızda en anlamlı bir cümle haline getirmiş oluruz. Sağlıklı ve duyarlı bir toplum olarak.

Sözlerle ifade ediyoruz ya hayatta en büyük engel sevgisizliktir diyerek! Peki engelli ve hatta özel bireylere duyduğumuz sevgiyi sizce onlara nasıl hissettirebiliriz?  Onları uygun zaman diliminde ziyaret ederek, halini, hatırını sorarak, düşüncelerine ve de hislerine kulak vererek, sosyal yaşam alanlarına tekerlekli sandalye ile ya da akülü tekerlekli sandalye ile katılım sağlamalarına öncü olarak, engelli ve hatta özel bireylerin sosyal yaşam alanlarına tekerlekli sandalye ile ya da akülü tekerlekli sandalye ile kendilerinin katılım sağlamaları için engelli ve hatta özel bireylerin tekerlekli sandalye ya da akülü tekerlekli sandalye ile geçiş alanlarına sağlıklı ve duyarlı insanlar olarak otomobil, motosiklet ya da bisiklet gibi araçları park etmeyerek ve engelli ve hatta özel bireylerin sosyal yaşam alanlarında hizmetine sunulan asansörleri ya da engelli ve hatta özel bireyler için tasarlanmış sosyal yaşam alanlarını tekerlekli sandalye ile ya da akülü tekerlekli sandalye ile kolaylaştırmak amacıyla hayata geçirilen sistemleri sağlıklı ve duyarlı insanlar olarak mümkün olmadıkça meşgul etmemek engelli ve hatta özel bireylerin hayatta önlerine çıkan bir takım engelleri sevgiyle aşmalarına olanak sağlayacaktır!

Zaten engelli ve hatta özel bireyler kendi iç dünyasında bir takım engelleri kendilerine özgü yetenekleriyle aşabiliyor. Kalemine güvenen şiir yazıyor. Yeteneği hisseden resim yapıyor ve hatta adını dahi sayamadığımız birçok yeteneği kendi iç dünyasında engelleri aşarak elde edebiliyor. Sadece ve sadece engelli ve hatta özel bireyler sağlıklı ve duyarlı insanlardan sosyal yaşam alanlarında, sağ duyulu tutum ve engelli ve hatta özel bireylere yönelik tasarlanmış sistemlerin kullanımında sosyal yaşam alanlarında engelli ve hatta özel bireylere sağ duyulu anlayış temenni etmektedir.

Asıl en önemlisi de engelli ve hatta özel bireylerin bu toplumun bir ferdi ya da bir parçası olduğu asla ve asla unutulmaması gerekir.  Her sağlıklı insanın bir engelli adayı olduğunu unutmadan sağlıklı ve duyarlı insanlar olarak engellileri hep birlikte sevgiyle aşmaya önem vermek engelli ve hatta özel bireyler için değeri paha biçilmez en müstesna hediyedir.

Sağlıklı insanlar olarak “bugün engelli değilim ama yarın?” sorusunu akıllara getirecek olursak engelli ve hatta özel bireyleri daha iyi anlamış oluruz.

Çünkü hayatta bir dakika sonra sağlığımızın ne koşulda olacağını kestiremeyiz. Onun için unutulmamalıdır ki her sağlıklı insan bir engelli adayıdır…

Engelli ve hatta özel bireylerin bu toplumun bir ferdi ya da bir parçası olduğunu hiç ama hiç unutmadan Hayatı Paylaşmak İçin Aramızda Engel Yok sözünü hayatımızda her daim ifade etmek ümidiyle...

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ümit ALTUNBAŞ Arşivi