Mübarek Muharrem Ayı ve Bereketin Simgesi Aşure
Saygıdeğer Okurlarım,
Yüce Rabbimizin izni ve ihsanıyla bir Muharrem ayına daha erişmiş bulunuyoruz. Yılda bir kez gelen bu mübarek ay; sabrın, şükrün ve ibadetin yoğunlaştığı, kalplerin Mevla’ya yöneldiği bir huzur iklimini beraberinde getirir. Tüm İslam âlemi için hayırlara vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum.
Muharrem ayı, ibadetlerin zirveye çıktığı; gönüllerin semaya açıldığı, duaların kalpten Mevla’ya iletildiği müstesna günlerden biridir. Bu yıl, takvimler 26 Haziran Perşembe gününü gösterdiğinde Mübarek Muharrem ayına bir kez daha kavuşmanın huzurunu yaşadık. İnşallah, nasip olursa Muharrem ayının onuncu günü olan 5 Temmuz Cumartesi günü yani bugün Aşure Gününü hep birlikte idrak edeceğiz.
Aşure günü geldiğinde, hanelerimizde tatlı bir telaş başlar. Nohut, fasulye, buğday gibi kuru baklagiller ve ceviz, fındık, kuru üzüm gibi kuruyemişlerin harmanlanmasıyla hazırlanan aşureler tencerelerde kaynatılır. Bu eşsiz ve damaklarda unutulmaz bir tat bırakan lezzet; komşulara, akrabalara ve dostlara ikram edilir. Paylaşmanın ve dayanışmanın en güzel örneklerinden biri olan aşure, bereketin ve birlikteliğin sembolüdür.
Muharrem ayının onuncu günü, yani Aşure Günü'nde oruç tutmak da sünnettir. Bu mübarek günde sabır, şükür ve dua ile Rabbimizin rızasını kazanmak en yüce dileğimizdir.
Aşurenin içinde bulunan kuru baklagiller ve kuruyemişler, protein ve lif açısından oldukça zengin besin kaynaklarıdır. Ancak aşurenin kalori değerinin de yüksek olabileceğini göz önünde bulundurmak gerekir. Bu nedenle özellikle kronik rahatsızlığı bulunanlar için aşure tüketimi konusunda beslenme uzmanlarının ve diyetisyenlerin tavsiyelerine kulak vermekte fayda vardır.
Dualarımız kabul, ibadetlerimiz makbul olsun. Bu mübarek ayın başta milletimiz olmak üzere tüm İslam âlemi için hayırlara vesile olmasını temenni ederim.
Muharrem Ayımız Mübarek Olsun.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.