Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir  Yaman

Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman

Kanser Haftası…

Kanser Haftası…

Sevgili okurlarım, geçtiğimiz 1-7 Nisan Kanser Haftasıydı. Bu haftaki köşe yazımda bu konuya yönelik bilgilerden bahsedeceğim.

Kanser, hücrelerin kontrolsüzce büyüyüp çoğalmasıdır. Kanser oluşumu birçok nedene bağlıdır. Genetik faktörler kadar yanlış beslenme de kansere yol açan nedenlerden biridir. Yapılan çalışmalar; beslenmenin, çoğu kanserlerde % 10 ile % 70 arasında etkili olduğunu göstermektedir.

Meyve ve sebzeler beta-karoten, C Vitamini, E vitamini ve Selenyum içerir. Bu öğeler antioksidandır ve hücreleri hasardan korur. Bu yüzden mevsiminde meyve ve sebze tüketmeye özen gösterin.

Posadan zengin, yağdan fakir bir diyet kolon ve rektum kanserine karşı koruyucudur. Bu yüzden kompleks karbonhidratları ve posadan zengin besinleri daha çok tüketmeye çalışın.
Kabuğu ile yenilebilir meyveleri, kuru baklagilleri, sebzeleri ve tam tahıl ürünlerini tercih edin. Hedefiniz en az 3 porsiyon meyve, 2 porsiyon sebze ve tam tahıllı ekmekleri tüketmek olsun.

Yüksek yağlı diyetler sadece kalp hastalıkları için risk değildir. Dolayısıyla yağ alımınızı sınırlandırın.

Tuzlu tüketme alışkanlığı mide kanseri riskini arttırabilmektedir. Besinlerden yeterince tuz alındığı düşünülerek yemeklere tuz ekleme alışkanlığından vazgeçmek olumlu bir davranış olacaktır.

Düzenli aralıklarla egzersiz yapın.

Sigara ve alkol kullanmamaya çalışın.

Sağlık dolu bir hafta sonu dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman Arşivi
SON YAZILAR