Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir  Yaman

Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman

Diyet yaparken en sık yapılan hatalar

Diyet yaparken en sık yapılan hatalar

Sevgili okurlarım sizlere bu hafta diyet yaparken en sık yapılan hatalardan söz etmek istedim. Şimdi sırasıyla bir inceleyelim.

Bazı besinleri tamamen yasak düşüncesiyle tüketmemek, ilerleyen süreçte besin tüketiminizde aşırıya kaçmanıza dolayısıyla daha fazla kalori alımına sebep olabilecektir. Bu yüzden olaya diyet olarak değil de sürdürülebilir sağlıklı beslenme programları olarak bakmak sizi daha iyi motive edecektir.

Yemezsem daha hızlı kilo veririm düşüncesiyle öğün atlamak özellikle sabah kahvaltısını atlamak bir diğer en sık yapılan hatalardandır. Kahvaltıyla birlikte metabolizmanıza çalış emri verdiğinizi ve kahvaltınızı ne kadar geç yaparsanız metabolizmanızın o kadar geç çalışabileceğini unutmayın.

Danışanlarımdan da en sık duyduğum cümlelerden bir diğeri ise ekmek, pilav, makarna gibi karbonhidrat gruplarını beslenmelerinden tamamen çıkarttıklarını dile getirmeleridir. Gün içerisinde enerjinin bir kısmı karbonhidratlardan alınmalıdır.

Karbonhidratı tamamen çıkarttığınızda tatlı krizleri ve kas kayıpları yaşayabileceğinizi unutmayın. Karbonhidrat yeterince tüketilmediğinde, tartıda gördüğünüz sonuçların kas ve su kaybı olabileceğini, kalıcılığın ise yağ kaybından sağlanabileceğini unutmayın. Bu noktada kompleks karbonhidratları yeterli miktarlarda tüketmeye çalışın.

Hiç şüphesiz diyet sürecine başlanıldığında en heyecanlı kısımlardan birisi de tartı sonucudur. Pek çok birey sonucu merak ettiklerinden dolayı her gün hatta her öğün tartılabilmektedir. Sık tartılmak vücudunuzda stres faktörünü aktif hale getirebileceğinden motivasyonunuzu düşürebilecektir. Aynı şekilde kabızlık olduğu dönemde, regl döneminde tartılmak, alkol alımı ve fazla tuzlu besinlerin tüketiminden sonra tartılmak da sonucunuzu olumsuz etkileyecektir. Motivasyonunuzu düşürmemek adına haftada 1 kez aynı baskülde ve zeminde tartılmaya özen gösterin.

Kısa sürede fazla miktarda kilo vermek için şok diyet ve tek tip beslenmeye dayalı diyetlerden uzak durun. Haftalık 500 gram ile 1 kilogram arasında kilo vermek ideal olacaktır (ki bu durumu hastalık faktörü, diyete uyumunuz, vücudunuzun vereceği tepki gibi pek çok etken etkilemektedir).  Hızlı verilen kiloların daha çok kas ve su kaybına sebep olabileceğini, dolayısıyla kısa sürede de geri alınabileceği unutulmamalıdır.

Bir diğer yapılan hatalardan birisi de suyu az tüketmektir. Çay ve kahve tüketiminin, su tüketimi yerine geçmediği aksine vücudunuzdan suyu attırdığını göz ardı etmemelisiniz. Susamışlığın ise geç kalınmışlık olduğu bilinciyle susuzluk hissini beklemeden su içmeye özen göstermelisiniz.

Meyveleri aşırı miktarlarda ya da hiç tüketmemek de bir diğer hatalardan birisidir. Tek bir besin ya da besin grubunun yeterli ve dengeli miktarlarda, porsiyon kontrolü yaparak tüketmeniz sağlığınızı olumlu yönde etkileyecektir.

Her şeyden önemlisi sürdürülebilir ve sağlıklı bir yaşam için sağlıklı beslenmenin çok önemli olduğunu unutmadan, sevdiklerinizle birlikte geçireceğiniz sağlık dolu bir hafta sonu diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman Arşivi