Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir  Yaman

Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman

Emziklilik döneminde beslenme

Emziklilik döneminde beslenme

Değerli okurlarım bu hafta köşe yazımda emziklilik döneminde beslenmeden bahsedeceğim. Anne sütünün kalitesinin artırılması, anne ve bebek sağlığı açısından bu dönemde beslenme oldukça önem arz etmektedir. Bu dönemde annelerde, hamilelik öncesindeki kiloya bir an önce düşme arzusu sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle anneler düşük kalorili diyetler diyetler yapabilmektedir. Bu durumda süt verimini etkilemektedir. Düşük kalorili diyetlerin yanı sıra sütüm daha çok olsun diye şeker ve şekerli ürünler sıklıkla da tüketilmektedir. Bu noktada özellikle basit şekerli ürünlerin sütü olumsuz yönde etkileyebileceği unutulmamalıdır.

Sevgili anneler her 100 ml süt için 70 kkal enerji harcanmaktadır ki gün içerisinde de yaklaşık 700-800 ml süt salgılanmaktadır. Dolayısıyla emzirirken, size uygun bir beslenme programıyla kilo kaybı çok rahat bir şekilde sağlanabilmektedir. Bu yüzden bu dönemde tartıdaki rakamlara değil de bebeğinizle birlikte bu sürecin keyfini çıkarmaya çalışın. Özellikle bir beslenme uzmanından destek almadıkça ilk 6 ay zayıflama amaçlı diyetler yapmayın.

Bu süreçte kafein içeren çay ve kahve tüketimine dikkat edin. Çünkü kafein süte geçerek bebeğinizi olumsuz yönde etkileyebilir. Her emzirmenizden sonra 1 su bardağı su içmeye, gün içerisinde de herhangi bir böbrek hastalığınız yoksa 2.5-3 litre su içmeye özen gösterin. Bu dönemde özellikle içeriğini bilmediğiniz bitki çayı karışımlarından ve süt kalitenizi etkileyebilecek yeşil çay, biberiye gibi çaylardan uzak durun. Bu dönemde rezene, anason gibi çayları tüketebilirsiniz ki bitki çayı kullanmadan bir uzmana danışmanız sizler için daha sağlıklı olacaktır. Şekersiz kompostolar, ayran, taze sıkılmış meyve suları içerek de günlük sıvı ihtiyacınıza destek olabilirsiniz.

Haftada 2 kez balık tüketmeye özen gösterin (Balık tercihinizde ağır metal içerebilecek balıklardan uzak durun). Demirin en iyi kaynağı olan kırmızı eti de haftada 1-2 gün tüketebilirsiniz.

Hem bağırsakları düzenleyici hem de probiyotik olmasından dolayı öğünlerinizde kefire yer verebilirsiniz. Süt, bebeğinizde gaz oluşturabileceği için duruma göre laktozsuz sütleri de tercih edebilirsiniz. Aynı şekilde lahana, kurubaklagiller, soğan, sarımsak da gaza sebep olabilmektedir. Kurubaklagil tüketecekseniz, pişirmeden önce suda bekletmeniz daha iyi olacaktır. Acı baharat tüketiminizde sütünüzün tadını etkileyebilmektedir.

Dere otu gibi mevsim yeşillikleri, kuru hurma, dut, incir, tahin, bulgur vb. besinleri tüketerek de süt kalitenizi olumlu yönde etkileyebilirsiniz. Aynı şekilde gün içerisinde yeterli miktarda dinlenmeniz, bebeğinizi düşünmeniz, bebeğinizi kucağınıza almanız da süt salınımınızı olumlu yönde etkileyecektir.

Egzersizle beraber oluşan laktik asit, sütün tadını değiştirebileceğinden bu dönemde egzersiz yapmak isteyen anneler egzersizi, emzirmeden 90 dakika önce ya da sonrasında yapabilirler.

Hepinize sağlık ve mutluluk dolu bir gün diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman Arşivi
SON YAZILAR