KONYA HABER
Konya
Açık
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
41,3027 %0,24
48,7083 %0,45
4.895,71 % 0,22
Ara

Zayıflıkta beslenme ve dikkat edilmesi gereken hususlar

YAYINLAMA:

Sevgili okurlarım bu hafta köşe yazımda sizlere zayıflıkta beslenmeden bahsedeceğim. Kilo vermek isteyenlerin yanı sıra bir o kadar da kilo almak isteyenler vardır ki kilo almak, kilo vermekten daha zor olup, uzun süreci kapsayabilmektedir.

Zayıflık Nedir?

Boya göre ağırlığın %15-20 altında olma durumu zayıflık olarak tanımlanır. Beden kütle indeksi (BKİ) 18.5’in altı zayıflığı belirtir. BKİ’ nin 20’nin altına düşmesi iştah ve hastalıklara direnci azaltır, organların işlevlerinin bozulmasına neden olur.

Zayıflığın Nedenleri

Zayıflığın başlıca nedenleri;

-Aşırı fiziksel aktivite,

-İştahsızlık ve diğer nedenlerle besin alınamaması,

-Alınan besinlerin sindirim, emilim ve metabolizmalarında bozukluklar,

-Kanser ve hipertroidizm gibi enerji harcamasını arttırıcı hastalıklar,

-Psikolojik ve coşkusal streslerdir.

Zayıflığın Düzeltilmesi

Zayıflık durumunda, zayıflığın nedeni ortadan kaldırılır. Örneğin; besinlerin emilimini bozan parazitlerin temizlenmesi gibi. İştahsızlık ve yeme isteksizliği durumunda psikolojik tedavi gerekebilir. Metabolik bir bozukluk varsa diyet ona göre düzenlenir.

Diyet öyküsü ve fiziksel aktivite düzeyi saptanarak diyette belirli düzenlemeler yapılır. Bazı zayıf bireyler önlerinde fazla yemek görmek istemezler. Bu durumda fazla enerji, aralarda yenenlerle karşılanabilir. Yemekler hacim yönünden az, enerji yoğunluğu yüksek olanlardan seçilir. Örneğin, bir kase sütlü tatlı üzerine 10 g dövülmüş ceviz içi ile servis edilirse hacim değişmemekle birlikte, enerji değeri 65 kalori artar. Yemeklere konan yağ miktarı biraz arttırılır. Besin seçiminde yoğurt yerine sütlü tatlı; reçel, bal yerine tahin-pekmez veya tahin-bal; sade meyve suyu yerine şekerli limonata veya portakal suyu; beyaz et yerine kırmızı et; yağsız lor yerine yağlı peynir; yağsız kek yerine yağlı kek tercih edilebilir.

Zayıflığın düzeltilmesinde davranış değişikliği önemlidir. Birey acıkmamış olsa bile öğün sırasında yemek yemesi yönünde bilinçlendirilmelidir.

Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *