Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir  Yaman

Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman

Zayıflıkta beslenme ve dikkat edilmesi gereken hususlar

Zayıflıkta beslenme ve dikkat edilmesi gereken hususlar

Sevgili okurlarım bu hafta köşe yazımda sizlere zayıflıkta beslenmeden bahsedeceğim. Kilo vermek isteyenlerin yanı sıra bir o kadar da kilo almak isteyenler vardır ki kilo almak, kilo vermekten daha zor olup, uzun süreci kapsayabilmektedir.

Zayıflık Nedir?

Boya göre ağırlığın %15-20 altında olma durumu zayıflık olarak tanımlanır. Beden kütle indeksi (BKİ) 18.5’in altı zayıflığı belirtir. BKİ’ nin 20’nin altına düşmesi iştah ve hastalıklara direnci azaltır, organların işlevlerinin bozulmasına neden olur.

Zayıflığın Nedenleri

Zayıflığın başlıca nedenleri;

-Aşırı fiziksel aktivite,

-İştahsızlık ve diğer nedenlerle besin alınamaması,

-Alınan besinlerin sindirim, emilim ve metabolizmalarında bozukluklar,

-Kanser ve hipertroidizm gibi enerji harcamasını arttırıcı hastalıklar,

-Psikolojik ve coşkusal streslerdir.

Zayıflığın Düzeltilmesi

Zayıflık durumunda, zayıflığın nedeni ortadan kaldırılır. Örneğin; besinlerin emilimini bozan parazitlerin temizlenmesi gibi. İştahsızlık ve yeme isteksizliği durumunda psikolojik tedavi gerekebilir. Metabolik bir bozukluk varsa diyet ona göre düzenlenir.

Diyet öyküsü ve fiziksel aktivite düzeyi saptanarak diyette belirli düzenlemeler yapılır. Bazı zayıf bireyler önlerinde fazla yemek görmek istemezler. Bu durumda fazla enerji, aralarda yenenlerle karşılanabilir. Yemekler hacim yönünden az, enerji yoğunluğu yüksek olanlardan seçilir. Örneğin, bir kase sütlü tatlı üzerine 10 g dövülmüş ceviz içi ile servis edilirse hacim değişmemekle birlikte, enerji değeri 65 kalori artar. Yemeklere konan yağ miktarı biraz arttırılır. Besin seçiminde yoğurt yerine sütlü tatlı; reçel, bal yerine tahin-pekmez veya tahin-bal; sade meyve suyu yerine şekerli limonata veya portakal suyu; beyaz et yerine kırmızı et; yağsız lor yerine yağlı peynir; yağsız kek yerine yağlı kek tercih edilebilir.

Zayıflığın düzeltilmesinde davranış değişikliği önemlidir. Birey acıkmamış olsa bile öğün sırasında yemek yemesi yönünde bilinçlendirilmelidir.

Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman Arşivi