Tufan Soydabaş

Tufan Soydabaş

AKILLICA NOTLAR ALMAK

AKILLICA NOTLAR ALMAK

Akıllıca alınmış notlar, büyük başarılara yol açabilir. Ne kadar hafıza becerilerinizde olsa not almak kısa zaman diliminde daha fazla bilgi biriktirmemize ve daha fazlasına hakim olmamızı sağlar.

1-Her zaman almanız gereken 3 tip not vardır.

2- Notlarınızı saklamak için bir slip kutusu oluşturun ve fikriniz olmadığında bunları kullanın.

3-Verimlilik, küçük ve sistematik adımların sonucudur.

Gelin bunları açıklayalım. Bielefeld Üniversitesi’nde sosyoloji profesörü olan Luhmann’ın örneğini ele alalım. Aldığı ilk not türü geçici notlardı. Bu notlar fikir ve düşünce notları olduğundan slip kutusuna girmezdi. Bunları daha çok tekrar gözden geçirebilirim düşüncesi ile bir defter ya da bir kağıda yazardı. Literatür notlarını ise okuduğunuz şeylerin referans ve detaylarını içeren notlardır. Böylece bu notlara tekrar bakınca sizin için ne mana ifade ettiğini anlarsınız. Kalıcı notlara gelirsek. Geçici ve kalıcı notlarınızın harmanlanmış bir şekli ve size ne ifade ettiği, nasıl bir bakış açısı kazandırdığı ve sizde nasıl bir yeni fikirler ürettiği bir alanı oluşturan ve anılan değerleri keşfetmenizi sağlayan notlardır. Tabi, kalıcı notları aldıktan sonra bunları güvenli bir yerde saklayın ve geçici notlarınız çöpe atın.

Bir de notlarınız önem ve önceliğinize göre sıralamak için bir index oluşturun.

Slip kutusu tüm önemli notlarınızı organize bir şekilde muhafaza etmek için kullandığınız saklama kutusudur. Yazar bu kutulardan iki tanesini yakınlarınızda tutmanızı öneriyor ve her birinin farklı bir amaca karşılık geldiğini söylüyor. 1. si: kitap içeriklerini o kitaplarla gelen notları ve referansları toplamak içindir. 2.si: Fikir ve düşüncelerle ilgili notları saklamak içindir. En değerli olanda budur. Şimdi bu slip kutularının nasıl yardımcı olacak dediğinizi duyar gibiyim. Örneğin bir şey yazmaya çalışıyorsunuz odaklanamıyorsunuz. Ancak bu kutuları hazırlamak ve değerli bilgileri toplamak için zamana ihtiyacınız var. Araştırmanıza başlamak için bilgi tabanını kullanın. Bilgilerinizi hazırlarken onları ilgi düzeyine ve konuları zaman ve diğer kriterlere göre düzenleyin.

Unutmayın bunaltıcı görevleri daha küçük parçalara bölmek, üretkenliği ve uygulamayı geliştirmeye yardımcı olur. Ahrens (Kitabın yazarı) bu konuda ne diyor: Bir iş parçasını daha küçük parçalara bölerseniz, o işi bitirme ve zaman kazanma konusunda daha çok şansınız olur.” İlave olarak slip kutularında sakladığınız tüm bu notlarla bu işi bitirmek çok daha kolay olur. Eğer araştırıp yazacak bir ödeviniz varsa günde bir sayfa yazmaya odaklanın ve bu konuda tutum ortaya koyun. Yazmak, düşüncelerinizin dışa vurum şeklidir aynı zamanda zihninize bir fikrin görsel görüntüsünü de vermiş olurusunuz.

Kitap özetlerinden 2.si ile sizleri buluşturdum. Daha çok akademik düzeyde not alma hususuna değinse de yine de yazmayı okumayı ve çalışırken not tutmaya aşina olan insanlar bunu kendilerine uyarlayabilirler. Daha fazla bilgi almak isteyen Sönke Ahrens’in Akıllıca Notlar almak kitabına baş vurabilirler. Esen kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tufan Soydabaş Arşivi