Tufan Soydabaş

Tufan Soydabaş

Aşı ile ilgili Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’ın bilgilendirmelerinden arakesitler

Aşı ile ilgili Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’ın bilgilendirmelerinden arakesitler

Sayın Profesör Dr. Mehmet Ceyhan Hocamızın, gayet anlaşılabilir söylemlerinden corona aşısı ile ilgili bilgilendirmelerini bu yazıda maddeler halinde özetlemek istedik. Bu vesile ile KONAHED’e katkılarından dolayı teşekkür ederim. Gelelim konumuza,
            1. Çin'den gelen inaktif aşı dışında UZUN SÜRE başka  bir aşımız olmayacak.
Diğer firmaların aşıları gelse bile saklama alt yapımız yok. Öteki aşıları bekleyeyim de onları olurum diye bir seçenek yok.
            2. Diğer aşılar gelse bile HİÇBİR aşının ne kadar  koruyacağı belli değil.
            3. Kısa bir sürede toplumun büyük kısmını aşılamak lazım. Pandemi olunca devletin aşıyı mecbur tutma yetkisi var, ama şu anda MECBUR DEĞİL. Aşıya kararsız olanlar, AŞI KARŞITI DEĞİL, kararsızlık yaşıyorlar.
            4. Aşı olan rahat olmamalı.  Çünkü koruyuculuk bilinmiyor.  Koruyuculuk %80-90 bile olsa, %10 yine bulaştırır. Bu aşıdan beklenen BULAŞTIRICILIĞIN ÖNLENMESİ
            5. SARS ve EBOLA  salgınlarında AŞI YAPILAMADAN virüs iyi yönde mutasyona uğramıştı. COVID19 virüsünde "iyi" mutasyon gerçekleşmedi.
            6. Aşılama %60 olursa 1-2 ay içinde sonuca ulaşılır.
            7. Hamileler ve çocuklar aşılanmayacak.
Hamilelere ilk 3 ay yabancı antijen vermek istemiyoruz ama hamile kişi yanlışlıkla aşılanmışsa sorun olmaz. Zaten inaktif aşı.
Yetişkinlerin aşılanması çocukları koruyacak.
            8. İlaç allerjisi ile aşının ilgisi yok. "Allerji" denince insanlar yanlış anlıyor.  Bizim bahsettiğimiz allerji, kızarıklık değil. Hekimler, allerjiden bahsedince şoka sokacak olayı kastediyor.
            9. Kalp hastalığı, organ nakli, kronik böbrek hastalığı, tip 2 diabeti, kronik hastalığı, kanıtlanmış immun sistem eksikliği, 65 yaş  üstünde olanlar zaten MUTLAKA AŞILANMALI
            10. Çin'de devlet memurlarına aşı zorunlu yapıldı ve Çin'de 1 milyon üzerinde kişi aşılandı.  Sonuçları veremiyorlar çünkü vaka sayısı yok denecek kadar az. Faz 3 çalışması, bu nedenle vaka sayısının fazla  olduğu Brezilya, Endonezya ve Türkiye'de yapılacak.
            11. Gebeler ve çocuklar  hariç, emzirenler, Covid19 hastalığı geçirenler dahil aşılanmalı
            12. İdarecilerin, halkın güvendiği kişilerin aşı olması lazım, hatta basın önünde aşı olması lazım.

            Son söz:  Biz ÇOCUK DOKTORLARI kadar aşı sayesinde canların  kurtulduğunu gören bir meslek grubu yoktur.
Bunun tersi de geçerli, biz ÇOCUK DOKTORLARI kadar aşı olmadığı için kucağında bebeklerin kaybedildiğini gören, bebeğini kaybeden  annelerin feryatları arasında çalışan bir meslek grubu yoktur.
Bu virüsten aşı dışında bir kurtuluşumuz yoktur.

            Ayrıca bir kaç ilave de farklı bilim adamlarından alıntı yaparsak. Aşılar ile bir çok pandeminin önüne geçilebilir. Kızamık, verem çiçek, su çiçeği dünya üzerinden aşılar sayesinde yok edilmiştir. Günümüzde ciddiye alınacak 3 aşı çalışması vardır:

  1. Biontech-pfizer (almanya) 2. Moderna Aşısı (ABD) 3. Coronavac Aşısı (Çin). Özellikle Çin’den gelen aşının koruyuculuğu % 95 olması bekleniyor. İlk iki aşı RNA recombinant tekniği ile diğeri ise yani çin den gelen aşı klasik teknik yani virüsün yumurta sarısından üretilerek, canlılığını kaybetmiş virüs olarak üretilen aşı. Her üç aşıda DSÖ tarafından güvenilir olarak ilan dildi. Koruyuculukları 6 ay ile 2 yıl arasında hesaplanıyor. Olumsuz sosyal medya söylemlerinden lütfen uzak duralım. Paylaşımlarımızla, bu yönde lütfen dikkatli olalım ve bilime güvenelim. Sağlıcakla kalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tufan Soydabaş Arşivi