YASIN 5 EVRESİ - KÜBLER ROSS MODELİ
(Öncelikle 6 Şubat Kahramanmaraş depreminde milletçe çok kederli bir durumla karşı karşıya kaldık. Bu vesile ile hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet ve kederli ailelerine başsağlığı ve yaralı olan kardeşlerimize acil şifalar diliyorum. Bu bizi yasa boğan bu durumdan da, devlet-millet el ele bir şekilde bu süreci atlatacağımıza yürekten inanıyorum. Zira millet olarak karakterimizde, mayamızda millet ve devlet olarak birçok badireleri el ele verip atlattığımıza zaten şanlı tarihimiz şahitlik etmektedir. Milletçe başımız sağ olsun.)
Dün güne çok acı bir haberle uyandık ve gün boyu da kötü haberler gelmeye devam etti. Belki de Türkiye tarihinin en büyük afetini yaşıyoruz. Aynı anda bu şiddette ve bu kadar çok şehrin etkilendiği bir deprem tarihimizde yok.Çok zor zamanlardan geçiyoruz ve bu uzun bir süre devam edecek. Bazılarımız bu acılı ve üzüntülü süreçle başa çıkabilirken, bazıları ise yaşadıkları bu sürecin duygusal ağırlığını kaldıramıyor.
Sevdiklerinizi, ailenizi, yakınlarınızı kaybettiğinizde hissettiğiniz o tarifsiz acıyla başa çıkmak için bir yöntem var. Kübler-Ross modeli olarak bilinen bu yönteme göre yaş 5 aşamadan oluşuyor..
Yasın 5 aşamayla sınıflandırılması ise İsviçreli Piskolog Elisabeth Kübler - Ross'un 1969'da yayımlanan Ölüm ve Ölmek Üzerine adlı kitabına dayanıyor.
Kübler-Ross kitapta, ölüm teşhisi konulan hastaların hangi duygusal aşamalardan geçtiğine dair bir sınıflandırma yapmıştı. Bu nedenle de yasın 5 aşaması Kübler-Ross modeli olarak isimlendiriliyor.
Kübler-Ross’a göre insanlar sırasıyla şu durumları yaşıyor;
İnkar: “Hayır, doğru olamaz bu! Deprem olmamıştır, o insanlar ölemez!”
Öfke: Müteahhitleri Allah bildiği gibi yapsın..
Pazarlık: “Allahım ne olur sağ salim kurtulsunlar başka bir şey istemiyorum
Depresyon: "uruma tepki gösterme ve ölüme hazırlanma süreci
Kabullenme: “Çıkılan uzun yolda son durak noktası”
Bununla ilgili farklı teoriler ortaya atılsa da ve hepsi bazı benzerlikler içerse de aslında yas, herkes için farklı bir süreç. Ve herkesin kendi çıkış yolunu bulması gerekiyor. (Kaynak: listelist.com)
Bu zor günleri atlamanın birinci yolu Umur ve Destek
Hepimiz bu süreçte dualarımızla, maddi ve manevi olarak birbirimize destek olmalıyız ve bu günleri de atlatacağımızı bilmenin umuduyla devam etmeliyiz.
Evini, otelini, restoranını açan güzel insanlara,
maddi ve manevi destek sağlayan kişi ve kurumlara
çok teşekkür ediyor ve sayılarının artmasını diliyorum.
Deprem bölgesindeki akrabalarım, dostlarım, arkadaşlarım, yaşadığınız bütün acıları kalbimde hissediyorum ve elimden gelen maddi manevi desteği vermeye gayret ediyorum. Rabbim yardımcımız olsun.(Kaynak: Ziya Şakir Yılmaz’ dan)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.