Ümit ALTUNBAŞ

Ümit ALTUNBAŞ

Sağlıklı Bir Yaşam İçin Sağlıklı Beslenme ve Sağlıklı Gıda Tüketimi

Sağlıklı Bir Yaşam İçin Sağlıklı Beslenme ve Sağlıklı Gıda Tüketimi

Saygıdeğer okurlarım; Hayatımızda en önemli bir yere sahip olan şeylerden birisi de beslenme ve de gıda tüketimidir. Her daim sağlıklı beslenmek ve sağlıklı gıda tüketimi hayatımızın olmazsa olmazlarındandır. İnsan vücudunun sağlıklı ve de zinde kalması için beslenme ve gıda tüketimi çok büyük bir önem arz etmektedir. Sağlıklı beslenme açısından en faydalı bilgiye ya da bilgilere sahip olmamız için en doğru yardımcılarımız diyet ve beslenme uzmanlarımız yani diyetisyenlerimizdir.! Kişiye özgü hazırlanan beslenme programlarıyla insan vücudunun gerek duyacağı beslenme ve gıda miktarı, sağlıklı ve de doğru beslenme açısından en güzel şekilde plânlanarak engin tecrübeler vesilesiyle sağlanmaktadır.

Her ne kadar sağlıklı beslenme konusunda bir uzman görüşünden bilgi sahibi olmayı göz ardı etsek de beslenmede uzman desteği şarttır. Çünkü insan vücudunun gerek duyacağı beslenme ve gıda miktarını bilimin ışığında engin tecrübeyle en doğru şekilde hayatımıza kazandıracak olan ve de bu konuda bilimin ışığında engin tecrübeyle en doğru yolu gösterecek olan elbette ve elbette diyet ve beslenme uzmanlarımız yani diyetisyenlerimizdir.

Sağlıklı beslenmenin yanı sıra sağlıklı gıda tüketimi de çok büyük bir önem arz etmektedir. Sağlıklı gıda tüketiminde gıda mühendisleri tarafından onaylanmış besinleri tüketmeye önem vermek, besinleri tüketirken SKT yani son kullanma tarihlerine dikkat etmek sağlıklı gıda tüketimi açısından çok büyük bir fayda sağlayacaktır. Sağlıklı beslenme açısından insan vücudunun gerek duyacağı besin öğelerini sıralayacak olursak et ve et ürünleri, deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, kuru baklagiller ürünleri, yağlı tohumlar dediğimiz, kuru yemiş ürünleri gibi ürünleri tüketirken sağlıklı beslenme açısından son kullanma tarihlerine dikkat etmek faydalı olacaktır. Marketlerde ya da mağazalarda toplumun tüketimine sunulan paketli gıdalara örnek verecek olursak, pirinç, bulgur, makarna gibi paketli gıdaların sağlıklı gıda tüketimi açısından son kullanma tarihlerine dikkat etmek önem taşımaktadır. Toplumun tüketimine sunulan unlu mamuller sınıfındaki kek, poğaça, börek, şerbetli tatlılar, sütlü tatlılar gibi besinlerin ve de gıda türlerinin tazeliğine önem vermek sağlıklı gıda tüketimi açısından önem teşkil etmektedir. Sağlıklı gıda tüketimi açısından gıda temininin sürekli tercih ettiğimiz marketlerden ya da mağazalardan yapılması, et ve et ürünlerinin temininin ise güvendiğimiz kasaptan yapılması önem taşımaktadır. Yine süt ve süt ürünlerinde, unlu mamullerde güven şart.

Şimdi de gelelim sağlıklı gıda tüketimi arasında ayrı bir yere sahip olan sebze ve meyve tüketimine. Toplumun tüketimine sunulan sebze ve meyvelerin tazeliğine önem vermek, mümkün oldukça pazarlarda, marketlerde ya da manavlarda ürünlerin tazeliğine dikkat ederek seçmece usulü temin etmeye özen göstermek sağlıklı bir gıda tüketimi açısından önemli olmaktadır.

Bilindiği üzere 16 Ekim Dünya Gıda Günü bu vesileyle sağlıklı beslenme ve sağlıklı gıda tüketimi hususta naçizane bir kaç kelam etmeye çalıştık. Sağlıklı bir toplumun ve de sağlıklı bir insan vücudunun gerek duyduğu ya da gerek duyacağı gıda tüketimi hususunda bilimin ışığında engin tecrübelerden faydalanmak, sağlıklı gıda tüketimi açısından bilimin ışığında en tecrübeleriyle yegâne yardımcılarımız gıda mühendislerinin sağlıklı gıda tüketimi açısından önerilerine ya da tavsiyelerine kulak vermek sağlıklı gıda tüketimi açısından önem arz etmektedir.

Dünya Gıda Günü Kutlu Olsun!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ümit ALTUNBAŞ Arşivi