Ümit ALTUNBAŞ

Ümit ALTUNBAŞ

Sağlıklı Yaşam Mimarlarımız Diyetisyenlerimiz

Sağlıklı Yaşam Mimarlarımız Diyetisyenlerimiz

Saygıdeğer okurlarım.

Bu hafta  köşemizde  ele alacağımız  konu 6 Haziran Diyetisyenler Günü’dür. Dolayısıyla, sağlıklı yaşam mimarı diyetisyenlerimizi meslek dallarında bu anlamlı günlerinde hatırlamak istedik.

Haydi o zaman yazımıza başlayalım. Ne dersiniz? Hayatımızın vazgeçilmez en önemli kuralı sağlıklı yaşamdır, sağlıklı yaşamın da olmazsa olmaz temel yapısı sağlıklı besmeden oluşmaktadır. Toplumun   aşırı kalori değeri yüksek besinler tüketmesi hızlı kilo artışına sebep olabilmektedir.

Bilindiği üzere toplum olarak  hem lezzetli hemde kalori değeri yüksek besinleri severek tüketmekteyiz, hem lezzetli, hem de kalori değeri yüksek besinleri tüketirken kilo kontrolünü dengede tutmak kimi zaman pek de mümkün olmamaktadır.

Toplum olarak, yağlı besinleri,  yağ oranı yüksek besinleri tüketmekten kolay, kolay vazgeçemiyoruz, ama  hâl böyle iken sağlıklı beslenme düzenine, geçemiyor, istediğimiz kilo kontrolünü  kimi zaman sağlayamıyoruz. İstediğimiz kilo kontrolünü sağlayamayınca hayal ettiğimiz, zayıf bir bedene, almayı ve de giymeyi  çok istediğimiz bir birinden güzel kıyafetlere kilo artışı sebebiyle sahip olamıyoruz.

Peki ama bizler beslenme düzeni konusunda neden kendimizi kontrol edemiyoruz, ya da beslenme düzeni konusunda hatalarımız nerede sizce?

Tamam lezzetli yemekler tüketmeyi, farklı, farklı lezzetler keşfetmeyi seviyor olabiliriz; ama sağlıklı bir yaşam sürdürmek açısından bunu nasıl kontrol altında tutabiliriz, ya da sağlıklı beslenme düzenimizi nasıl dengede tutabiliriz sizce hiç düşündünüz mü? Neyse ki cevabı fazla aramaya ya da düşünmeye gerek yoktur!  Nedendir derseniz cevap oldukca basit ve de kolay.

Elbetteki sağlıklı beslenme ve beslenme düzeni konusunda en iyi yardımcılarımız diyetisyenlerimizdir. Diyetisyenlerimiz  kişiye özel hazırladıkları beslenme programlarıyla sağlıklı yaşamın ve sağlıklı beslenmenin kapılarını sağlıklı bir toplum için aralamaktalar. Sağlıklı beslenme konusunda doğru bildiğimiz yanlışlar veya yanlış bildiğimiz doğrular hakkında diyetisyenlerimiz engin tecrübeleriyle bilgi edinmemizi, kişiye özgü hazırladıkları beslenme programlarıyla sağlıklı yaşama, sağlıklı beslenmeye, sağlıklı kiloya, sağlıklı zayıflamaya vede sağlıklı kilo almaya olanak sağlamakta ve de sağlıklı bir toplum oluşturmak açısından engin tecrübeleriyle nice hedeflere ya da hayallere ışık tutmaktadır.

Fakat  toplum olarak  sağlıklı beslenme konusunda diyetisyenlerimizden yardım ya da  destek almayı kimi zaman düşmeyip, göz ardı etmekteyiz. Bunun yerine kolay zayıflama, hızlı kilo verme, yaz günlerini hızlı  bir şekilde zayıflayarak karşılama hayalleri kurma ve bu hususta bir takım yanlış metotlar bulma çabası göstermekteyiz. Ama şunu unutmayalım ki ne yaparsak yapalım, zayıflama konusunda hangi metodu uygularsak uygulayalım, istediğimiz başarıya ulaşmak pek mümkün olamayabilir. Hatta durum sağlığımızı olumsuz şekilde etkileyebilir. Bu sebeple mucize zayıflama metotlarına önem vermeyip, sağlıklı yaşam, sağlıklı beslenme, sağlıklı zayıflama, sağlıklı kilo alma gibi yollara eğilmeli ve hayallerimize, istediğimiz kilolara ulaşma adına bir Diyet ve Beslenme Uzmanından destek alarak hayatımıza yön verelim.

Biliyorsunuz toplum olarak hızla fastfood tarzı beslenme düzenine evrilmekteyiz. Hazır paketli gıdalar, yağ oranı yüksek besinler, aşırı kalori artışına sebep olabilecek gıdalar toplumun beslenme düzenini bozmakta. Bu da çağımızın problemi obeziteyi doğurmaktadır. Bundan dolayı sağlıklı beslenmeye mutlaka önem vermeliyiz. Sağlıklı bir yaşam sürdürmek açısından, sağlıklı beslenme düzenine en iyi şekilde ayak uydurmak için mutlaka uzmanına danışmalıyız.

Sağlıklı bir toplum oluşturmak açısından daha yaygın danışmanlık hizmeti ve sürdürülebilir hizmetler için kamuya diyetisyen atamalarının daha fazla olmasını yine anı şekilde özel sektörde danışmanlık hizmeti sunan diyetisyenlerimizin her daim  çoğunluk kazanmasını canı gönülden temenni ediyoruz. Tüm beslenme ve diyet uzmanlarının 6 Haziran Diyetisyenler Günü’nü kutluyorum.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ümit ALTUNBAŞ Arşivi