Tercihlerimiz ve biz
İnsan oğlu hayatın bütün hengamesinde hep tercihleri ile baş başa kalmıştır neredeyse bu tabiatın bir yasası olagelmiştir. Evet tercihler tercihler, yani anlayacağınız zıt manzumeler silsilesinin insana sunduğu genel bağlamda iki kapı! Tercih senin diyor adeta hayatın bu çilekeş tarafı…
Hangi kapıdan geçeceğine sen karar vereceksin ister burdan ister şuradan? İyi kötü karşisında bir tercihtir. Kazanmak kaybetmek karşisında bir tercihtir… Sağlıklı olmak hasta olmanın karşısında bir tercihtir. Doğru söylemek yalan söylemenin karşısında bir tercihtir…
Şimdi diyeceksiniz ki bunlar insanın elinde olmayan şeylerde olabilir. Bence elinde insanın reel tarafı ortama uyum açısından fevkalade bir duyarlılık gösterir… Örneğin vicdanı, fikirleri, hayata bakış açısı, iradesi ve bütün akli melekeleri her zaman ilmin ve fennin de ışığında kendi fiziksel ve ruhsal ihtiyaçlarını da dahil edersek her zaman bir tercih yapmak durumundadır.
Okurken biraz düşünelim sorgulayalım tarafından bir hikaye anlatayım isterseniz. Vakti zamanında bilge bir kral varmış. Bu bilge kralın karşısına birisi çıkar ve ona şu soruyu sorar.
“Kralım, bana söyleye bilirmisiniz, hayatta özgürlük varmı dır?” kral bir iki saniye karşısında kini tepeden tırnağa bir süzer ve ona şöyle der,
“Elbette der, senin kaç bacağın var?” , bizimkisi biraz şaşırır bu da sorumu dercesine krala şaşkın bir bakış fırlatır “Tabi ki iki” der. Kral devam eder, “Peki tek bacağın üzerinde durabilirmisin?” Kahramanımız “Elbette “ der. Kral “Tamam o zaman hangi bacağın üzerinde duracağına karar ver”. Bizimki kısa bir süre düşünür ve sol bacağı üzerinde durmaya karar verir. Kahramanımız tek bacağı üzerinde çoktan durmuştur bile, Kral “Tamam şimdide diğer bacağını kaldır?”. Danışanımız, şaşırmıştır. Yapması gereken fizik kurallarına aykırı bir şeydir. “ Bunu yapamam kralım, düşerim” der. Kral devam eder, “Gördün mü, özgürlük işte budur. Sadece ilk kararı almakta özgürsün, sonrasında değil” der.
Hayatta böye değil midir, sizce ilk tercihinizi yaparsınız, sonrası hep ona bağlı olarak gelişir. “Hayat da sonuçlarına katlanabildiğimiz pozitif tercihlerimiz genelde bilinçli yaptığımız ve doğruya yakın tespit edebildiğimiz bir bakış açısıdır kanımca. Hayat, bize, hep tercihlerimizin olduğunu kabullenmek durumunda olacağımız, bir ardışık yaşam tarzı sunmaktadır. Bütün mesele hayatı doğru okuyabilmektedir. Bu da tercihlerimizin ne kadar önemli olduğunu bize vurgulamaktadır.
Esen kalın.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.