Meryem Şahan

Meryem Şahan

Yeşil yatırımları sahiplenelim

Yeşil yatırımları sahiplenelim

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut’un katılımıyla Konya’da çok önemli bir program gerçekleştirildi. Yeşil yatırım olarak da adlandırılan çevreci yatırımlarla Konya’da yeni bir sayfanın açılışı yapıldı.

Peki bu yeni sayfada neler görüp neler okuyacağız?

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Çevre Haftasında açıklayacakları yeni çevre projelerinin ve yeşil yatırımların Konya’nın çehresini değiştirerek güzelliğine güzellik katacağını ifade ederek, çevreye saygılı şehirler hedefiyle Türkiye’nin her tarafında başlattıkları yeşil yatırımların bir yenisini daha Konya’da başlattıklarını söyledi. Verilen sayısız müjde içerisinde 4 kilometrekarelik alanda bulunan 1.106 konutun doğal gaz dönüşümünün yapılacağı müjdesi çok dikkat çekici. Neden? Çünkü Konya’nın özellikle de Karatay’ın havası Aralık-Nisan dönemlerinde inanılmaz kötü. Rakamlarla bunun aksi iddia edilmeye çalışılsa da acı bir gerçek var. Kış döneminde Konya’nın özellikle de Türbeönü ve Karatay bölgesinin büyük kısmında katı atık yakılmasından kaynaklı olarak nefes almak imkansızlaşıyor. Dışarı çıktığınızda ya da pencereyi açtığınızda genziniz yanıyor. Umuyorum ki doğal gaz dönüşümü ile hava kalitesi artar.

Konya’ya müjdeli haberler veren Bakan Kurum’un Tuz Gölü, Beyşehir Gölü ve Meke Gölü’nün iklim değişikliği ve bazı kirleticilerden korunarak eski ihtişamına kavuşturulacağını ifade etmesi de çok önemliydi. Konya’nın en önemli zenginlikleri arasındaki bu üç gölün son fotoğrafları gerçekten  yürek yakıcı.

Konya’ya kazandırılacak 2 milyon 400 bin metrekare büyüklüğündeki yeşil alan da çok çok önemli. Hızlı betonlaşma ile “Yeşil Konya” ibaresinden eser kalmaz oldu. Bunun için millet bahçeleri ve Konya’ya kazandırılacak Ekolojik Koridor’u fazlasıyla sahiplenmeliyiz. Tuz Gölü, Beyşehir, Meke, Acı Göl’den Kapadokya’ya kadar uzayan yeşil bir hat hazırlanacak. Bakan Kurum, “Vatandaşlarımız bisiklet yollarından tüm bu güzergâhı gezebilecek; gençler, çocuklar yürüyüş yollarıyla doğayı adeta keşfe çıkacak” dedi. Gerçekten heyecan verici bir proje. Gözlerinizi kapatıp hayal eder misiniz?  

Bakan Murat Kurum, “Edirne’den bisiklete binen vatandaşımız Hakkari’ye kadar kesintisiz bisiklet yolu üzerinde seyahat edebilsin istiyoruz” diyor. Kim bilir bu büyük rüyanın ilk halkası Konya ve yukarıda bahsedilen ekolojik koridor olur. Çok da güzel olur değil mi? 

Doğayı korumamız gerekiyor. Ekolojiye sahip çıkmamız gerekiyor. Aksi halde küresel ısınma ve iklimsel değişikliklerle baş etmemiz mümkün değil.  Bakın bu hafta hava şartları nasıl da değişti. Haziran ayında montlar dolaptan yeniden çıktı. Biz Konya’da belki çok fazla soğukları hissetmedik ama Ankara ve Eskişehir gibi Anadolu kentlerinde sobalar, kaloriferler bile yeniden ateşlenmiş. Onun için doğaya, çevreye, yarınlara yapılan her yatırım çok kıymetli. Hepimizin yeşil yatırımların kıymetini bilmesi ve sahip çıkması gerekiyor. Her zamankinden daha fazla çevreci olmalıyız.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Meryem Şahan Arşivi