Konya’da saray mutfağının adresi: Kırkikindi
Konya mutfağını tanıtmak, kadim kültürün geleneksel tatlarını herkesin tatmasını sağlamak ve bu lezzetlerin gelecek nesillere aktarmak için çalışmalarını sürdüren Konya Büyükşehir Belediyesinin şehre kazandırdığı Kırkikindi Restoran tam not almaya devam ediyor. Eski stadyum alanındaki Millet Bahçesi içerisinde yer alan bu restoran hem mimarisiyle hem de eşsiz lezzetleriyle misafirlerini cezbediyor.
Şık mimarisiyle, zengin menüsüyle ve orijinal reçetelere sadık kalarak sürdürdüğü saray mutfağı gelenekleriyle şehrin yemek kültürüne farklı bir pencereden bakılması için hizmet veren Kırkikindi Restoran; soğuk içeceklerden, çorbalara, salata ve ara sıcaklardan, eşsiz yemeklere ve nihayetinde damakları şenlendiren tatlılara kadar lezzet yolculuğu imkanı veriyor. Keyifli yemeğin ardından ise demli bir çay, bir keyif kahvesi, dostlarınızla hoş bir sohbet için Kırkikindi Restoran’ın çayhane bölümü misafirlerini bekliyor.
İşte hem sizler için hem de misafirleriniz için unutulmaz bir ziyafet sunacak Kırkikindi Restoran’ın maharetli aşçılarının kaynayan her tencereye; tecrübe, ustalık ve sevgilerini katmasıyla hazırlanan menülerinden oluşan lezzet yolculuğu…
TARHUN ÇORBASI
Tarhun otu dokunuşuyla tüm çorbalardan başka bir tada sahip olan Tarhun Çorbası, et ve yoğurtla yapılır. Kırkikindi Restoran'da şeflerin orijinal reçeteyle hazırladığı Tarhun Çorbasını deneyebilirsiniz,
ÇATLATMA
Tereyağı, soğan, gök domates ve göz yumurtayla yapılan; yazın gelişini haber veren enfes ve hafif bir davet yemeğidir.
KUZU İNCİKLİ KEŞKEK
Buğday ve nohut suyunun süzülüp ete ilave edilmesiyle hazırlanan keşkeğin üzerine, nefis kuzu incik eklenerek sunulan Kuzu İncikli Keşkek…
SARAY TAVA
Saray mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan Saray Tava; kuru kayısı, kuru incir ve mürdüm eriğiyle lezzetlendirilmiş kuzu etinden oluşmaktadır. Sumak, bal ve badem; meyvelerin tadını etle bağlamaktadır.
PATLICAN ORTA
Saray mutfağının davet yemeklerinden olup; kemikli kuzu etinin mevsiminde patlıcanla buluşturulmasıyla pişirilen Patlıcan Orta, Konya mutfağının en bilinen yemekleri arasındadır.
PAÇA YAHNİSİ
Konya'nın geleneksel lezzetlerinden birisi olan Paça Yahnisi, sürdürülebilir mutfak kültürünün en seçkin yemeklerindendir. Yıllardan beri süregelen özel reçetesiyle hazırlanmaktadır.
ZÜLBİYE
Zülbiye yemeği, bol arpacık soğan, nohut ve bol kuzu etiyle yapılan bir yemektir. İçerisine sirke de eklenmektedir. Zülbiye, uzun yıllardır Konya'da çok yapılan ve ağır misafirlere ikram edilen bir yemektir.
BÜTÜMET
Bütümet, Konya davet sofralarında baş köşede yer alan bir yemektir. Nohutlu bulgur pilavı üzerine servis edilen fırınlanmış Kuzu Ön Kol ile hazırlanır.
MEVLEVİ PİLAVI
Mevlevi pilavı, diğer bir adıyla Hassaten Lokma; et, nohut, kestaneyle hazırlanan ve sonrasında kuş üzümü, çam fıstığı ve çeşitli baharatlarla zenginleştirilen, Selçuklu mutfağının en seçkin pilavlarından biridir.
KARIŞIK DOLMA
Etli yaprak sarması, etli lahana sarması, etli biber olması, kuru patlıcan dolması ve etli soğan dolmasından oluşmaktadır. Yanında muhteşem kıvamıyla lezzetli bir süzme yoğurt ile servis edilir.
ARA SICAKLAR
Yemeklerinizin yanında sofrayı tamamlayan ara sıcaklarla Kırkikindi Restoran'da keyifli sofralar kuruluyor. Turşuyla asilite dengesinin sağlandığı, taze mevsim yeşillikleriyle ferahlatan, karakılçık buğdayı ile doyurucu olan ve narla son dokunuşunu yapılan Karakılçık buğday salatası da büyük ilgi görmekte.
PİRUİHİ
Saray mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden Piruhi, bir çeşit mantıdır ve içerisine lor peyniri koyulur. Üzerine ceviz ve tereyağı eklenerek servis edilir.
HELATİYE
Helatiye, bir çeşit muhallebidir. Yaz mevsiminin vazgeçilmez serinletici tatlılarındandır. Damla sakızlı muhallebi, mevsimin en taze meyveleri ve gül suyu şerbeti ile hazırlanır.
*Kırkikindi Restoran şefleri son dokunuşlarla damaklarda iz bırakıyor
*Konya kültürel mutfağının öncü yemeklerinden ÇİRLİ YEMEĞİ
*Yemeklerin yanında ikram edilen şerbetler de dikkat çekici
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.