Doç. Dr. Hüseyin Şeyhanlıoğlu

Doç. Dr. Hüseyin Şeyhanlıoğlu

Külliye’de, İslam Biliminden en az 100 eser….

Külliye’de, İslam Biliminden en az 100 eser….

Şu an elimde iki kitap var ve onları aynı anda okuyorum. Birisi, Orta Asya’nın altın çağını anlatan Kayıp Aydınlanma diğeri, Allah’ın ilim Güneş’ini Avrupa’ya taşıyan Sigred Hunke’nin Batı’yı Aydınlatan Doğu… Ancak üçüncünü de bugün Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde canlı canlı gördüm.

 

Tek kelimeyle muhteşem. Bunları daha önce İstanbul Gülhane Parkı’nda defalarca görmüştüm. Ancak bugün kubbesi oturmuş bir camii gibi hepsini yani 800 yıllık bir süreci yarım saate dokunarak ve yaşayarak gördüm.

 

İslam, ilme ve âlime en çok değer veren dindir. 800’den 1800 yılına kadar, ilim ve Müslümanlar paralel yükselmiştir. Endülüs, Tunus, Kahire, İstanbul, Şam, Bağdat ve Türkistan… İslam’ın ilim üsleridir. İlk buharlı motor, Ebu SİHA (ilk uçak), ilk robot, matematik, geometri, ilk atom bombası fikri, ilk pompa, ilk göz, diş ve ameliyat malzemeleri, ilk saat sistemi, ilk şeker ve sabun fabrikası hepsi bizim malımız ve 800 yıl, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde 12 Temmuz’a kadar gururla sergilenmektedir.

 

Beni dinlerseniz oraya gitmeden oraya gitmeden veya gittikten sonra bu iki kitabı okuyup ilimdeki kayıp, çalıntı ve kaçak halkanızı tamir etmenizdir…

Buna en çok emeği geçen Frederick Starr, Sigred Hunke ve Fuad Sezgin Hoca’lara sonsuz minnettarız….

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Doç. Dr. Hüseyin Şeyhanlıoğlu Arşivi