En güvenilir haber veren ajans kim?
Rahmetli dedem haber dinlemeyi çok severdi, transistörlü radyosunun başına geçer bir iki dakika radyo transistorunun ısınıp sesinin gelmesini beklerdi. 1970’li yılların başında televizyon da, yayını da yok. Radyodan TRT-1’de 13.00 haberleri/ ajansları var onu dinlerdi. Biz de onunla beraber ajans/haber dinlemeyi öğrendik çocukluğumuzda. Gel zaman git zaman siyah-beyaz TV. Yayınları da başladı. Dayımın Almanya’dan gelirken getirdiği S… marka Televizyonumuzun da tam 6! (yazıyla altı) tane kanalı var. Ondan izler/dinler olduk ajansları yine TRT-1’den. O zaman paket yayın derlerdi de anlamazdık ne olduğunu çok sonra anladım ki naklen olmayan yayınmış.
Televizyon kanalları çoğalınca, renkli yayınlar başlayınca da dedemin tercihi TRT oldu. Niye hep buradan izliyorsun HABERLER’i dediğimiz de burası devlet kanalı YALAN, UYDURMA HABER OLMAZ derdi. Öğrendim ki birileri yalan, yöneltici, tarafgir, algı yönetimi için de haber yapabiliyormuş.
Haber deyince haberin iki tarafı var. 1- Haberi verenler. 2- Haberi alanlar.
Haberi veren boyutundan ele aldığımızda haber verenin güvenilir olması, aldatıcı hiçbir sunumu olmaması, anlaşılır şekilde haberi vermesi lazım ki haberi alan haberde geçen neyse onu kolayca anlamalı ona göre gerekli tavrı geliştirmelidir. Örneğin meteorolojiyle ilgili yani fırtına, tsunami, yağmur-kar yağışı, sis, soğuk ve donma ile ilgili haberlerin önemini bir düşünün. Haber verildiğinde bu haber doğru ve zamanında olmalı ki alınan önlemlerle bu tür durumlar güvenli bir şekilde hasar ve kayıp vermeden ya da en az kayıp ve hasarla atlatılmalı.
Bu tür haberler güvenilir olmazsa, yalan olursa alınacak tedbirler boşa gider. Bir de doğru haberin verilmediğini düşünün. Millete ayrı bir dert olur habersiz yola çıkacak olanlar, sahil kesiminde yaşayanların denize açılacak olanların, fırtınadan, tsunamiden haberinin olmadığını bir düşünün tam bir sıkıntı, felaket olur.
Haberi veren doğru haber verecek ayrıca önce kendisi olan bitenden her şeyden haberdar olacak ki başkalarına haber versin.
Haberi alanlar dedik, haberi alanlar da haberleri dinlerken, alırken haberi seçmeli, doğru haber kaynakları tercih edilmeli kesinlikle. Doğru haber kaynağını tercih etmezse yalan yanlış haberin arkasından giderse ya da hiçbir habere kulak vermez, vurdumduymaz davranırsa -ki en kötüsü de budur- başına gelebilecek her türlü felaket, bela, kötülüğe de katlanır.
Peki, en doğru haber veren, güvenilir kaynak, kesin bilgi olan şek’siz ve şüphesiz dosdoğru haber veren kim? Bu soruyu gazeteci bir arkadaşa da sormuştum. O arkadaş da birkaç bilindik haber ajanslarının ismini vermişti ben de “onlardan da güvenilir” deyince bilemedim sen söyle demişti. Ben de EL HABİR esması olan ALLAH demiştim şaşırmış, nasıl yani demişti. Çünkü kendisi her şeye şahit, olmuş olacak olan her şeyden anında haberi olan Allah’ın bize elçileri vasıtasıyla verdiği haberler en doğru en güvenilir haberlerdir demiştim. Tabii böyle bir cevap beklemiyordu.
“Her şeyden hakkıyla haberdar olan Allah gibi doğru haber veren yoktur.” FATIR 14. Ayet.
İnsan dünya ve ahiret hayatını ilgilendiren bilgileri haberleri en doğru kaynaktan Allah’ın kitabı Kuran’dan almalı. Bize bu bilgileri aktaran Allah Resulleri de güvenilir emin kimselerdir. Resuller aldıkları vahye hiç bir şey eklemeden, çıkarmadan Allah’tan aldığı gibi haberleri öncelikle kendileri içselleştirir, iman eder, uygular ve insanlara söyler, aktarırlar. Resuller vahye aykırı ve kendi kafasından bir şey söylemeyeceğinden bu bizim için bir ölçüdür. Sevdiklerimizle bizleri kandırmamaları için Vahye-Kurana aykırı sözleri Resul böyle söyledi, böyle yapmış gibi bize aktarılan söz ve davranışları da kabul etmemeliyiz. Allah’a iftira edebilenler, etmekten korkmayanlar Allah’ın resullerine iftira etmekten yalan söylemekten çekineceklerini mi sanıyorsunuz. Lütfen dikkat ediniz.
Haber ajanslarından dünyanın her tarafından gelen bilgi ve haberleri de iyi değerlendirmeli. Haber kaynağı güvenilirse tamam ona göre hareket eder değerlendiririz. Değerlendirme ölçüsü nedir dersek? Haber kaynağı yalancı, güvenilmez, fısku-fücurla meşgul fasık birileri ise ölçü Hucurat suresi 49/ 6. Ayetin dediğidir. O bize yön verir; Araştırıp teyit ettikten, gelen haberin doğruluğunu yanlışlığını öğrendikten sonra tavır geliştirmektir.
Shakespeare (Şekspir ) To be or not to be/ Olmak ya da olmamak diye söyler ya, doğru haber kaynağını seçmek ya da seçmemek işte bütün mesele bu. Kendi seçimimizle ya vezir oluruz doğru kaynağı tercih etmekle. Ya da rezil oluruz yalan yanlış haber kaynaklarını seçmekle. Hem dünyada hem ahirette vesselam.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.