Hümeyra KARADAĞ

Hümeyra KARADAĞ

Bu iş gerçekten bitecek mi?

Bu iş gerçekten bitecek mi?

Uzun zamandır hepimiz aynı soruyu soruyoruz. “Ne zaman bitecek?”

Evet, 15 aydır içerisinde olduğumuz pandemi sürecinden bahsediyorum.

Sohbetlerimizin ana konularından biri olmaya devam ediyor. Hepimiz tahminlerde bulunuyoruz, herkesin farklı farklı görüşleri var. Kimi komplo teorileri anlatıyor kimi Çinlilere beddua ediyor kimileri ise olaya pozitif açıdan bakmaya çalışıyor. Tüm bunların yanı sıra hepimiz bu sürecin ekonomiye, sosyal yaşama, sağlığımıza getirdiği olumsuzlukların farkındayız.

Geçen yaz olduğu gibi yazı hissetmeye başladığımız bu günlerde de eski yaşamlarımızı hatırlamaya başlıyoruz. Kafelerde oturabiliyor, otellerde tatil yapabiliyor, spor salonlarına gidebiliyor, konserler izleyebiliyoruz. Hatta takip edebildiğim kadarıyla Devlet Tiyatroları açık hava sahneleri kurup, festivaller düzenlemeye başlıyor. Aslında geçen yaz da benzer bir durum vardı fakat yazın bitmesiyle kış ayına doğru vakalar arttı ve kısıtlamalar tekrar geldi. Bu sene de aynı şeyi yaşar mıyız bilmiyoruz fakat bu sene çok daha umutluyuz.

Bu umudumuzun önemli bir nedeni var: AŞI !

Bir bilim insanı olmadığım için sizlere aşı ile ilgili bilimsel açıklamalar ya da yorumlar yapmayacağım. Aşı tartışması hiç yapmayacağım. Geleceğe dair umutlarımızdan bahsedeceğim…

Sağlık çalışanlarımızla beraber ülkemizde aşı takvimi aylar öncesinden başlamıştı. Daha sonra yaşadığımız tedarik sorunları sonucunda takvim bir dönem çok yavaş ilerledi. Yapılan anlaşmalarla ve aşı tedarik ettiğimiz firmaların çoğalmasıyla son günlerde çok güzel bir hıza eriştik ve aşı sırası gelen vatandaşlarımızın sayısı bir hayli arttı. Birkaç gündür 1,5 milyonun üzerinde aşı yapılıyor ve toplamda 40 milyondan fazla aşı yapılmış durumda. Bu hızla gidildiği takdirde kitlesel bağışıklık için gerekli olan %70 aşılamaya 78 gün sonra ulaşacağız. Yani yaz sonu çok daha rahat günlere doğru geçiş yapabiliriz.

Önemli bir konu ise yerli aşının da birkaç ay içerisinde kullanımda olabileceği. Dışa bağımlı olmayarak hatta ihtiyacı olan ülkelere de tedarik ederek bu süreci ilerletebiliriz. Bir diğer ihtimal ise bu hastalığın antiviral ilacı çıkacak ve ilaçla kolayca tedavi olabileceğiz. Bunun için de ülkemizde ve dünyada yapılan çalışmalar devam ediyor.

Bu iş gerçekten bitecek mi?

Bunu hiçbirimiz bilmiyoruz ama son dönemde gerçekleşen gelişmelerle artık daha farklı bir noktada olduğumuz kesin. Bu sefer ipler bizim elimizde. Daha fazla umudumuz var. Daha güzel yarınlara inanıyoruz. İnşallah bu günler de gelecek. Sağlıcakla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hümeyra KARADAĞ Arşivi