Mehmet MERTEK

Mehmet MERTEK

Değişimler Yavaş Olur

Değişimler Yavaş Olur

İnsanlık tarihinde büyük değişimler olmuştur. Bazı değişimler hızlı ve kanlı olmuş bazıları ise kan dökülmeden yavaş olmuştur. Önemli olan sürecin yavaş mı hızlı mı ilerlediğidir

Bilim adamları bu durumu bir deney yaparak ispatlamış vardır deneyde bir kurbağa denek olarak kullanılmıştır. Kurbağa kaynayan suya atılacağı zaman hızlı bir reaksiyon göstererek kaynayan sudan fırlayacaktır. Öncelikle kurbağa soğuk bir suya konulmuş ve altı yavaş yavaş ısınacak şekilde ayarlanmıştır. Kurbağa suyun ısındığını fark edene kadar içinde ölmüştür toplumlar da böyledir getirdiğiniz bir yeniliği hızlı bir şekilde kabul ettirmeye çalışırsanız insanlar sert bir reaksiyon gösterir ancak yapacağınız değişikliği yavaş bir şekilde aşama aşama yaparsanız size kimse itiraz etmeyecektir ve istediğiniz değişim gerçekleşmiş olacaktır. Ancak yapacağınız değişikliği yavaş bir şekilde aşama aşama yaparsanız size kimse itiraz etmeyecek ve istediğiniz değişim gerçekleşmiş olacaktır.

Tarihin akışına baktığımız zaman insanların olaylara nasıl tepki gösterdiklerini görebiliriz birkaç örneklendirme yapacak olursak; Fransız ihtilali ile çıkan milliyetçilik akımının ortaya çıkması gibi. Krallıklar ve imparatorlukların 100 yıllık bir süreçte yıkılıp yerine cumhuriyetin gelmesi güzel bir örnektir. Yeni gelen sistem insanlara yavaş yavaş ikna ettirilmiştir. Diğer bir örnek ise İslam’ın din olarak ortaya çıkması ve zamanla bütün dünyada yayılmasıdır. Bu da bir aşamalı şekilde olmuştur. ilk zamanlar tepkiler fazla olmuştu fakat İslam 23 yılda aşamalı bir şekilde indiği için zamanla kabul eden insanlar çoğalmıştır. Çünkü Allah, İslam’ı kademeli olarak indirmiş ve insanların dini daha iyi anlamalarını sağlamıştır.

İnsan psikolojisini iyi bilen ve geçmişteki olaylardan deneyimlerden faydalanan üst akıl dediğimiz kişiler bu çağda da istediği değişimleri uygulamıştır. Değişimi isteyenlerin ortak özelliği ise sabırlı ve disiplinli olmalarıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet MERTEK Arşivi