Mehmet MERTEK

Mehmet MERTEK

Temiz ve Sağlıklı Gıda

Temiz ve Sağlıklı Gıda

21.yy bize birçok konu da kolaylıklar sağlamıştır. Bunlardan biri de teknolojinin hayatımızdaki yerinin artmasıyla beraber gıda üretiminin de artması olmuştur. Artık Dünya genelinde gıdaya ulaşım kolaylaşmıştır. Neredeyse her mahalleye zincir marketler açılmış ve insanlar rahat bir şekilde alışveriş yapabilmektedir. Tarım da makine ve teknolojinin beraber gelişmesi temel gıda ürünlerinin üretiminin artmasını sağlamıştır. 

Gıdaya ulaşımımızın kolaylaşması aslında iyi bir şey gibi görünse de insanların sağlığı için riskler oluşturmaya başlamıştır. Nedir bu riskler derseniz temiz ve sağlıklı gıda diyebiliriz. Aslında sorun tarlada başlıyor ve fabrikalarda büyük felaketlere dönüşüyor. Tarım da verimi arttırmak için envai çeşit kimyasal kullanan çiftçilerimiz aslında bize sağlıklı bir gıda sunmuyorlar. Bu sorunları kısa başlıklar halinde şu şekilde sıralayabiliriz:

Vahşi sulama;  su, kontrolsüz şekilde toprağa verildiği için aşırı su kullanımı öne çıkıyor. Bu şekilde sulanması  hem toprağa hem ürüne hem de su kaynaklarının ciddi zarar görmesine neden oluyor.

Tarım ilaçları;  tarım ilaçlarının doğru ve oranında kullanılması oldukça önemlidir. Yanlış ve bilinçsiz şekilde kullanılması ciddi sorunlara yol açmaktadır. Tarım ilaçları göllere, nehirlere ve su kaynaklarına karışarak yer altı sularını kirletmektedir. Aşırı ve orantısız ilaç kullanımı da hem ürünler için hem de insan sağlığı için problem oluşturmaktadır. Bu ilaçlar kanserojenik etkiler, alerjik etkiler, akut ve kronik zehirlenmelere neden olabilir.

Kimyasal gübreler; toprakta eksik bulunan veya olması gereken besin elementlerini kimyasal yöntem kullanarak elde edilmeye çalışılmasına kimyasal gübre denir. Kimyasal gübrenin yoğun kullanılması sonucu toprak günden güne fakirleşir. Topraktaki organik madde, biyolojik madde ve humus miktarı azalacaktır. Bu durum bitkilerde zararlı maddelerin yoğunlaşmasına, suda nitrat miktarının artmasına ve toprağın aşınmasına neden olmaktadır.

Bu belirttiğimiz sorunlar tarımda temiz ve sağlıklı gıdaya ulaşılmasın da yaşanan sıkıntıları göstermektedir. İnsanlara sağlıklı gıda ulaşımının sağlanmasında devletimize büyük sorumluluklar düşmektedir. Çiftçilerimiz, insanlarımız bilinçlendirilip, daha sıkı denetimler yapılmalıdır. Aksi halde toplum sağlığı ciddi tehlikededir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet MERTEK Arşivi