TARİHTEKİ İLK ANTLAŞMA KADES ANTLAŞMASI
Tarih boyunca anlaşmalar hep var olmuştur. Ancak bu antlaşmalar içinde ilk yazılı anlaşma olarak kabul edilen Kadeş Antlaşması büyük öneme sahip anlaşmalardan biridir. Anlaşmaların iki taraf içinde geçerliliğini kanıtlayan en önemli unsur anlaşmanın yazılı bir metne dayanmasıdır. Bu bağlamda Kadeş Antlaşması da çok büyük öneme sahiptir.
Hitit Kralı ikinci Muvattalli ve Mısır Kralı ikinci Ramses'in başında olduğu orduların Kadeş Kalesi önünde yaptığı savaş sonrası 2 gün boyunca savaş yapılmış ancak savaş hiçbir şekilde sana ölecek gibi görünmediği için Kadeş Antlaşması imzalanarak savaşın bitirilmesine karar verilmiştir. İki devlete ait kayıtlarda da farklı bilgiler yer alan savaşın seyri ile ilgili Mısır kaynaklarında Mısır’ın kazandığı Hitit kaynaklarında ise Hitit Medeniyetinin kazandığı yazmaktadır.
Kadeş Antlaşması'nın önemi ve özellikleri milattan önce 1274 yılında II. Ramses ve Muvattalli arasında imzalanan Kadeş Antlaşması savaş çıkmış sonucunda ise savaşın galibi olmayacak gibi göründüğü için anlaşma imzalamaya karar verilmiştir. Kadeş Antlaşması yapıldığı sırada çıkan bir İsyan Muvattalli öldürülmüş anlaşma onun yerine geçen 3. Hattuşili tarafından imzalanmıştır.
Kadeş Anlaşması milattan önce 1280 yılında Mısırlılar ve Hititler arasında imzalanmış tarihin ilk yazılı anlaşmasıdır. Bu bağlamda tarihi kayıtlar açısından çok büyük önem taşımaktadır.
Kadeş Antlaşması metni tarihin ilk yazılı anlaşması olarak geçmektedir. Kadeş Antlaşması'na göre Mısır memleketi Kralı Büyük Kral Kahraman Ramaşesa ile Hatti memleketinin Büyük Kralı Hattuşili ile iyi dostluklarının kardeşliklerinin ve büyük krallıklarının devamı için yaptıkları anlaşmadır.
- Kadeş Anlaşması ile ilgili savaşan iki devlet de birbirlerine saldırmama sözü vermiş.
- Kadeş toprakları Hititlerde kalmıştır.
- İki devlet birbirlerinin topraklarına yapılan saldırılarda da birbirlerinin yanında olacaklarına dair güvence vermişlerdir. (Ticaret yollarını koruma konusunda önemli madde)
Böylece doğuda ticaret yolları ile bölgeyi ele geçirmek isteyen Asur Devleti'nin yarattığı tehdide karşı birlik olma amacı ile Kadeş Antlaşması'nı imzalamışlardır.
Milattan önce 1274 yılında II. Ramses ve Muvattalli arasında imzalanan Kadeş Antlaşması iki devlet arasında savaş çıkmış sonucunda ise savaşın galibi olmayacak gibi göründüğü için anlaşma imzalamaya karar verilmiştir. Kadeş Antlaşması sırasında çıkan bir isyanda Muvattalli öldürülmüş anlaşma onun yerine geçen 3. Hattuşili tarafından imzalanmıştır.
Bu anlaşma dünya tarihinde eşitlik ilkesine göre imzalanan ilk antlaşma özelliğine de sahiptir.
- Kadeş Antlaşması çivi yazısı ile Gümüş plakalar üzerine Akatça olarak yazılmıştır.
- Kadeş Anlaşması'nda kralın mührü yanında kraliçenin mührü de yer almaktadır. Bu da bölge de kadına verilen değerin göstergesi olarak kabul edilen bir durumdur.
- Anlaşmasının gümüş levhaları kazınmış olan asıl metni kayıptır.
- Anlaşmanın tam metnine Mısır'da tapınakların duvarlarına kazınan nüshalardan ve Boğazköy kazılarında bulunan kil tabletlerden ulaşılmıştır. Boğazköy’deki tabletler bugünkü İstanbul Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.