Tufan Soydabaş

Tufan Soydabaş

Bilişim Çağı ve beraberinde getirdikleri

Bilişim Çağı ve beraberinde getirdikleri

Bill Ratner’e göre, çocukların ve gençlerin ekranla çok temas etmesinin en çok sınırlayacağı beceri nedir? Diye sormuş ve bunu araştırmasını da yapmış aldığı cevap şu: Çocuklar çok fazla ekran ile temas ederse kendilerinde sınırlayacağı becer, hayal kurma beceresi. Yani bu köreliyor.

Çağ teknoloji çağı elbette internetin getirdiği nimetlerden herkes yararlanmak ister, böylesine küreselleşen dünyada bunun çok büyük öneminin olduğu ayan beyan ortadır. Tabi bu durumda çocuklara güvenli bir internet ortamı, güvene dayalı bir ebeveyn-çocuk ilişkisinde tesis edebilmek biz ebeveynlere fazlasıyla düşmektedir.

Bu konuyla alakalı bizim dikkat etmemiz gereken şeyler neler olabilir? Tabii bunları da alışkanlık haline getirmemizin çok büyük önemi olacaktır.

Her şeyden önce çocuklara güvenli bir internet ortamını ve güvene dayalı bir ebeveyn-çocuk ilişkisi ile tesis edilmesi; çocukların bilgisayar ve benzeri araçlarda ebeveynin kontrol araçlarını nasıl kullanacağı konusunda çocukla anlaşma yapması gayet önemlidir. Bunların sınırları hakkında bilgilendirmeler yapılmasının önemi de büyüktür. Onların elbette bizden farklı bir dünyası var bu farklılığı benimsenmesi ve ebeveyn tarafından kabullenilmesi, iletişimin en önemli ayaklarıdır. Güzel bir şekilde, bak bir arkadaşınızın yüzüne karşı söylemeyeceğiniz şeyleri sosyal platformlarda da söylenilmemesi gerektiğini de vurgulamak. Hangi siteden hangi programlarının indirilmesi konusunda anlaşmaya varan ilkeler belirlemek karşılık görüşülüp ayarlaması ve düzenlemesi yapılabilir.

Bak kullandığın şeyi kapatırım alırım elinden demek yerine, onu korkutan, şüpheye düşüren ve alay konusu olabilecek durumlar olduğunda bunları paylaşabilmesi için ona güven vermek, ebeveyn-çocuk ilişkisinde son derece önemli kazanabileceğimiz ilkeler ve alışkanlıklar olmalı bizim tarafımızca…

Şunu da lütfen bilelim, sosyal medyada çok fazla zaman harcamak, kaygı ve depresyona neden olabileceğini de göz ardı etmeyelim.

Kaygı ve depresyon haricinde e bazı olumsuz sonuçlarda beraberinde getirmektedir. Bunlar nelerdir?

Bunları paylaşabilmesi için ona güven vermek.

Sosyal medyada çok fazla zaman harcamak, kaygı veya depresyon semptomlarına neden olabilmektedir.

Peki, sosyal medya hangi durumlarda olumsuz sonuçlara sebep olabilmektedir?

Tanınmayan arkadaşlar edinmesi, aile ve sosyal olarak yüz yüze ilişkiler azalması, siber saldırganlığa maruz kalması da cabası olarak karşımıza çıkmaktadır.

 Yeri gelmiş iken siber saldırganlık konusuna da değinirsek, bu bilişim çağında, iletişim teknolojilerini kullananlarda, sözlü, psikolojik ve yazılı saldırganlığa maruz kalma olayıdır. Bunlar, çevrim içi oyun forumları, anlık mesaj üniteleri, sosyal medya ortamlarında olagelmektedir.

 

Peki, biz veliler olarak nasıl bir yol takip edelim?

 

Onlara şunu en azından söylemeliyiz, sosyal medyada anılan tüm şeylerin, gerçek hayatta yaşadıklarımızla hiçbir zaman bire bir örtüşmez ve bu platformlarda paylaşılan bütün şeylere ilaveten fazladan gerçek ile alakası olmayan şeylerin paylaşıldığını ve hiç kimsenin böylesine bahsedildiği gibi asla kusursuz bir hayatı olamayacağından bahsedelim. Ebeveynler bunun üzerimize düşen bir görev olan bir durum olduğunu asla unutmayalım. Esen kalın.

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tufan Soydabaş Arşivi