Bitki Çayları ve Sağlık Üzerine Etkileri
Bazı bitkilerin yaprakları, meyveleri ve çiçekleri çay olarak kullanılır. Bu çaylar bileşimlerinde bulunan uçucu yağlar, antioksidan özelliğe sahip flavonoidler ve diğer bileşikler nedeniyle sağlığa yararlı olarak kabul edilir. Ancak bu çayların aşırı kullanımı zararlı etki gösterebilir. Aynı şekilde her bitki çayı her birey için uygun olmamaktadır. Yeşil çay ve biberiye çayı tansiyon problemi olan bireyleri olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Ada çayı ve buna benzer pek çok bitki çayı gebelerde düşük riski oluşturabilmektedir. Sinemaki çayı ya da içerisinde sinemaki içeren bitki çayları bağırsak tembelliğine yol açabilir ve belli bir süre sonra bağırsaklar bu çaya bağımlı hale gelir. Bu durumda bağırsak sağlığını olumsuz etkileyebilmektedir. Bu yüzden bu noktada bireyler bitki çaylarını tüketirken sağlık durumları ve kullandıkları ilaçlara göre mutlaka uzmanlarına danışmalıdırlar.
Yeşil çay: Kateşinlerden zengin yeşil çay antioksidandır, metabolizmayı da hızlandırmaya yardımcı olur.
Ihlamur: İdrar söktürücü, göğüs yumuşatıcı ve antioksidan etkiye sahiptir.
Ada çayı: İdrar söktürücü ve antiseptiktir.
Nane çayı: Gaz söktürücü, mide bulantısı ve koku giderici, antioksidandır.
Papatya çayı: Gaz giderici, antiseptik ve sakinleştiricidir.
Kekik çayı: Antiseptik, sakinleştirici ve antioksidandır.
Kuşburnu çayı: Soğuk algınlığını azaltıcı, sakinleştirici, bağırsak çalıştırıcı ve antioksidandır. Aynı zamanda kuşburnu C vitamininden de zengindir.
Yasemin çayı: Göğüs yumuşatıcı ve ağrı gidericidir.
Limon çayı: Uyarıcı, yorgunluk giderici, antiseptik ve antioksidandır.
Elma çayı: Bağırsak çalıştırıcı ve antioksidandır.
Böğürtlen çayı: Soğuk algınlığını azaltıcı ve antioksidandır.
(Kaynak: Prof. Dr. Ayşe Baysal Beslenme Kitabı)
Hepinize sağlık dolu bir hafta sonu diliyorum.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.