Chron’s Hastalığı ve beslenme
Chron’s hastalığı gastrointestinal sistemi ağızdan anüse kadar tutabilen kronik iltihabi enflamatuar bağırsak hastalığıdır. Hastalığın nedeni tam olarak bilinmemekle beraber genetik ve enfeksiyonel faktörlerin hastalığın oluşumunda etken olabileceği bildirilmiştir. Hastaların birçoğunda kronik ishal, iştahsızlık, ateş, karın ağrısı ve şişkinliği, gaz, anemi, yorgunluk, cilt, göz, eklemlerde bozukluklar vs. görülebilmektedir. Bu dönemde mutlaka uzmandan destek alınmalıdır.
Peki nasıl beslenilmeli?
-Yemeklerinizi az yağlı olarak hazırlayınız (Izgara, fırında pişirme gibi yöntemler yağı azaltmanızda etkilidir). Kızartma, kavurma gibi pişirme yöntemleri kullanmayınız.
-Yemeklerinizi susuz tüketiniz.
-Yağlı besinlerden uzak durunuz (Mayonez, kaymak, krema, soslar, kuyruk yağı, sakatatlar vb.).
-Buğday, mısır, pirinç, turunçgil ve süt ürünleri semptomları artırabileceğinden bu besinleri deneyerek tüketiniz.
-Laktoz intoleransına sahipseniz, süt ve ürünlerini tüketmeyiniz.
-Uyarıcı, tahriş edici acılı baharatları azaltınız.
-Alkol, koyu çay, kahve, çok sıcak-soğuk besinlerin tüketimini azaltınız.
-Çiğ sebze ve meyve tüketimini azaltınız.
-İnce bağırsakta aşırı bakteri üremesine bağlı olarak vitamin (C, E, B1, B2, B6, B12) ve mineral (Kalsiyum, selenyum) yetersizliği görüldüğü için bu vitamin ve mineraller ek olarak alınmalıdır.
Hepinize sağlıklı günler dilerim.
Kaynakça
Baysal A, Aksoy M, Besler T, Bozkurt N, Keçecioğlu S, Mercanlıgil SM, Merdol TK, Pekcan G, Yıldız E, Sindirim Sistemi Hastalıklarında Beslenme. Diyet El Kitabı, Hatipoğlı Yayınevi, Ankara, (2014). 170-172.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.