Mehmet MERTEK

Mehmet MERTEK

Günümüzün Teknoloji Trendleri -1

Günümüzün Teknoloji Trendleri -1

2000’li yıllarla birlikte dünyamız teknoloji anlamında çağ atlamıştır. Bu teknolojik hızlı gelişim hepimizi korkutmaya ve meraklandırmaya doğru gitmektedir.

Mesela bir tansiyon aleti insanların kan basıncını ölçmeye yarayan bir cihazdır. Gelecekte ise insanın tansiyon ve kan basınç değerlerinin verilerini kaydederek, kişi hakkında olası  rahatsızlıkları öngörüp hekime teşhis konusunda destek olabilecek bir yapay zekaya sahip bir nesne olacaktır. Bu temalar, yeni ve farklı uygulama alanları buluyorlar ve mevcut endüstriler karşısında önemli bir potansiyele sahipler.

Yapay Zeka ve Makineler

Yapay zeka ile makine öğrenimi önemli bir noktaya ulaştı. Talimatları öğrenen, uyarlayan, ve kendi potansiyeline göre özgür(özerk) davranan akıllı sistemler dünya da önemli konuma sahip olmaya başlamıştır. Aslında Yapay Zeka, Robotlar ve Makinelerle ilgili konular ilk kez beyazperde de kullanılmıştı. 1999 yapımı Robot Adam filmiyle başlayan daha sonra Yapay Zeka, Ben Robot, Transformers ve Terminatör serileriyle devam eden, Ölüm Makinesi ve Evrim gibi ses getiren birçok sinema filmi bu konuyu işlemişti.

Peki Yapay Zeka nedir? Derin öğrenme, doğal dil işleme gibi teknolojileri içeren yapay zeka ve makine öğrenimi anlamak, öğrenmek, tahmin etmek, karmaşık problemleri çözebilmek, davranışları geliştirebilmek gibi geliştirilmiş sistemleri de kapsar. Bilgisayar alanıyla ilişkilendirilse de matematik, biyoloji, psikoloji gibi alanlarla da yakından ilgilidir. İnsansız araçlar, akıllı şehirler ve yaşam alanları gibi birçok alanda etkili olacaktır.

Akıllı Uygulamalar

Akıllı uygulamalar günlük işlerimizi her alanda kolaylaştırmaktadır. Akıllı telefonlarla birlikte önemi artmıştır. İnsanlar için sanal asistanlık görevini yürütmektedir. Güvenlikten kurumsal uygulamalara kadar birçok uygulamaya yapay zeka eklenebilir. Yapay zeka ile birlikte bizim adımıza karar verebilecek, iş planlarımızı ayarlayabilecek, analitik düşünme ile beraber her anlamda hayatımızı kolaylaştıracaktır. Bulunduğumuz yıl içerisinde akıllı uygulamalarında daha fazla geliştirilerek insanların kullanımına sunulması beklenilmektedir.

Dijital Sanal Gerçeklik

Sanal gerçeklik dediğimizde hepimizin aklına sanal ortamda gerçekmiş gibi bir dünya olduğu düşüncesi vardır. Teknik olarak kişilerin ordaymış gibi hissetmesini sağlayan bilgisayar kaynaklı 3 boyutlu bir ortamdır. Sanal gerçeklik eğitim içinde kullanılabilir. Öğrencilerin birçok dersi yaşayarak ve hissederek daha kalıcı öğrenilmesi sağlanabilir. Sanal ve gerçek dünyanın harmanlanmasıyla geliştirilen arttırılmış gerçeklik ise, işletmelerin grafiklerini birbirinin üzerlerine bindirilmesini sağlamaktadır. Sanal gerçeklik ve arttırılmış gerçekliğin daha da geliştirilerek insanların duygularını içerecek görsel olarak dalıp gitmeden çok daha ötesine geçerek geliştirilmesi muhtemeldir. Şimdiden birçok işletme sanal gerçekliği iş planlarına dahil etmişlerdir.

Dijital İkiz

Dijital ikiz kavramı 2001 yılında ortaya çıkan bir kavram olsa da bu uygulama yavaş yavaş ortaya çıkmıştır. Dijital ikiz kavramı fiziksel nesnelerin sanal ortama aktarılmasıdır. En geniş anlamıyla gerçek olacak nesnelerin sanal ortamdaki kopyası da diyebiliriz. Dijital ikiz kavramsal olarak endüstriyel nesnelerin interneti (IoT) bağlamında kullanılıyor. Ürün tasarımında, simülasyon, takip ve optimasyon gibi endüstriyel IoT’ların yardımına yetişiyor.

Son 10 yıl içinde nesnelerin interneti platformlara doğru evrimleşeceği düşünülmektedir. Dünya da bu platformlara hakim olan şirketler ön plana çıkacaktır. Bu platformla ilgilenen birçok firma ciddi yatırımlar yapmaktadır. Bizimde bu konu da söz sahibi olmamız için teknik kısmı halledip platform kısmına geçmemiz gerekir.

Nesnelerin interneti ne demek? Nesnelerin kendi çevrelerini algılayıp, kendi kendilerine konuşarak karar verebilmeleri anlamına geliyor. Yani evimizdeki kombi’ye sensör koyarak ona hakim olamayız. Fakat bu kombinin internet ortamında akıllısını birebir üretirsek, benimle konuşarak problemi çözebilmemizi sağlayabiliriz. Mesela fabrika da üretilen bir otomobilin veya bir motosikletin internette de gerçeğiyle birebir olacak bir portalı olacaktır. Yani bir araba üretildikten sonra da internette aynısı olacak ve kişiselleşmiş olacaktır. Fiziksel varlıkların gelecekte ikizlerinin olması kaçınılmaz gibi görülüyor.

2.seri de görüşmek üzere…

Kaynak: Gartner, Forbes, CIO, Karel, Teknolo.com

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Mehmet MERTEK Arşivi