Z. Yıldız Akyel Yorulmaz

Z. Yıldız Akyel Yorulmaz

Bu sıcaklarda yaz mevsimini keyifli hale getirebilir miyiz?

Bu sıcaklarda yaz mevsimini keyifli hale getirebilir miyiz?

Yaz ayları güneşli günleri, tatilleri ve açık hava etkinlikleriyle doludur. Ancak, sıcak hava dalgalarıyla başa çıkmak her zaman kolay olmuyor. Hele ki içinde bulunduğumuz ağustos ayının rekorlar kıran sıcaklıklarında bunu başarabilene aşk olsun. Sağa bakıyoruz tarihi rekor, sola bakıyoruz termometrelerin 40’ları aşan rakamları. Bayıltan, bunaltan, "öff" dedirten sıcaklarla karşı karşıyayız.

Uzmanlara göre yüksek sıcaklıkların vücut üzerindeki etkilerini anlamak ve serin kalmanın yollarını bilmek, yaz mevsimini daha keyifli hale getirebiliyor. Bu sıcakta bu mümkün mü der gibisiniz. Mümkünmüş. O halde denemekte fayda var.

“Yüksek sıcaklıklar, vücutta çeşitli etkilere neden olabilir. Aşırı sıcaklık, vücut ısısının yükselmesine ve sıvı kaybının artmasına yol açabilir. Bu durum, sıcak çarpması, güneş çarpması ve vücut ısısının yükselmesi gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle sıcak havalarda dikkatli olmak ve önlemler almak önemlidir” uyarılarını sıklıkla okumaktayız. Peki kendimizi, bedenimizi, zihnimizi serin tutma ipuçları nelerdir? Gelin hep birlikte buna bir göz atalım…

-Bol su içmeliyiz. Günde 2-3 litre su içmeden vücudun su dengesini korumak kolay değil. Susuzluk, yüksek sıcaklıklarda daha fazla başa bela olabilir. Bu nedenle düzenli aralıklarla su içmeyi unutmamalıyız

Kıyafet tercihi de çok önemli. Hep duyduğumuz bir söz var. Siyah güneşi çeker yazın daha açık renkli kıyafetler tercih edin diye. Ayrıca pamuklu ve hafif giysiler tercih ederek vücudu rahatlatın. Ayrıca, açık renkli giysiler güneş ışığını daha az emer.

Güneşin dikey ışıklarından kaçmak da sağlık için şart. Özellikle öğle saatlerinde güneşin en dik olduğu zamanlarda gölge yerlerde bulunmaya özen göstermeliyiz. Deyim yerindeyse gölgeleri kovalamalıyız.

Yazın vazgeçilmezi ise klima veya vantilatör kullanmaktır. Doğal klima imkanı olmayan iç mekanlarda mutlaka teknolojiden faydalanmalı vantilatör ve klimanın gücüne sığınmalıyız.

Tabii ki beslenme... Ağır yemekler, vücudu daha fazla ısıtabilir. Bu yüzden yaz aylarında daha hafif ve su içeriği yüksek gıdalar mesela kavun karpuz gibi ürünler tercih ederek vücudu serin tutabilirsiniz.

Başınızı güneşten korumak için de şapka takmak veya şemsiye kullanmak, gözlerimizi güneşin zararlı ışınlarından korumak için de güneş gözlüğü kullanmak önemlidir.

Sıcak günlerde zaman zaman soğuk su banyoları almak veya serin suya girmek, vücut ısısını düşürmeye yardımcı olabilir. Bu yüzden fırsatınız varsa ve yüzme biliyorsanız deniz, havuz gibi fırsatları iyi değerlendirin. Sakın ha dibi bataklık olan baraj gölleri, göletler, sulama kanalları vs... alanlarda suya girmeyin.

Görüldüğü gibi sıcak havalarla başa çıkmak için basit önlemler almak, sağlığımızı korumanızı ve yazın tadını çıkarmamızı sağlar. Unutmayın ki, sağlığımız her zaman öncelikli olmalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Z. Yıldız Akyel Yorulmaz Arşivi