Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir  Yaman

Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman

Ergenlik döneminde görülen bazı beslenme sorunları

Ergenlik döneminde görülen bazı beslenme sorunları

Değerli okurlarım bu hafta köşe yazımda ergenlik döneminde görülebilen beslenme sorunlarından bahsedeceğim.

Çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemi ergenlik dönemi olarak adlandırılır. Büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu bir dönemdir.

Dünya Sağlık Örgütünün tanımına göre ergen (adölesan), 10-19 yaşları arasını kapsar.

Ergenlik döneminde yeterli ve dengeli beslenme; ergenlerin sağlığı, fiziksel büyüme, duygusal, sosyal, zihinsel gelişme ve olgunlaşma açısından önemlidir. Diğer gelişim dönemlerinde olduğu gibi yeterli, düzenli ve sağlıklı beslenme esastır.

Adölesan dönemde düzensiz beslenme ile;

  • Kalsiyum alımının yetersizliğine bağlı olarak boy uzaması durabilir veya yavaşlayabilir. Bu yüzden bu dönemde kalsiyum gereksinmesinin karşılanması ve yeterli miktarlarda kalsiyum alımı önemlidir (Günde 3-4 porsiyon süt ve ürünleri alımı önem arz etmektedir).
  • Büyüme ve gelişme eksik kalabilir.
  • Dengesiz beslenme ve hareketsizlik sonucu obezite (şişmanlık) görülebilir (Obezite durumunda mutlaka bir beslenme uzmanından destek alın).
  • Özellikle kızlarda mensturasyon döneminin başlamasıyla demir yetersizliği anemisi (kansızlık) görülebilir. Demir emilimini artırmak için hem olmayan demir kaynakları (kümes hayvanları, yumurta, kuru meyveler, kurubaklagiller, pekmez, tam tahıl ve zenginleştirilmiş tahıl ürünleri) C vitamininden zengin besinler (taze meyve ve sebzeler) ile tüketilmelidir.
  • Kas oluşumu ve kemik gelişimi istenildiği şekilde tamamlanamayabilir. Bu dönemde sıklıkla D vitamini eksikliği de görülmektedir. Güneş ışınlarıyla deride ve böbreklerde sentezlenen D vitamini bu dönemde kalsiyum ve fosfor metabolizmasıyla birlikte kemik sağlığında önemli rol oynar. D vitaminin en iyi kaynağı güneştir. D vitamininin deride oluşabilmesi için güneş ışınlarının dik gelmediği zaman diliminde günlük 15-20 dakika güneşlenmek önerilir.
  • İyot yetersizliğine bağlı hipotiroidi veya guatr oluşabilir. İyotlu tuz kullanımı ve düzenli kan tahlili ile bu sorunları önlemeye çalışın (İyot uçucu bir element olduğu için yemeklerin pişmesine yakın tuzu ekleyin).

Hepinize sağlıklı ve mutlu bir gün diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman Arşivi