Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir  Yaman

Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman

Psikolojik açlıkla gerçek açlık arasındaki ayrımı sağlayın

Psikolojik açlıkla gerçek açlık arasındaki ayrımı sağlayın

Koronavirüsten dolayı ülkece hassas süreçten geçtiğimiz bu günlerde tam kapanmayla birlikte kendimizi evlerimizde karantinaya aldık. Ancak içerisinde bulunduğumuz durumdan dolayı çoğu kez pek çok kişi kendini sürekli mutfakta buzdolabının başında bulmakta. Can sıkıntısı, stres, korku, endişe, mutluluk gibi durumlardan kaynaklı yeme isteğinin artmasına duygusal açlık (psikolojik açlık) denilmektedir. Duygusal yeme eğiliminde olan kişiler, yemek yemeyi bir kaçış yolu, rahatlama, eğlenme ya da bir şeyi kutlamak için araç olarak görebilir. Başka bir deyişle duygularla başa çıkmak için yemek yemeyi tercih edebilirler. Ancak çok yemek yemenin yarattığı iyi duygular genellikle kısa süreli ve sonuçta kilo aldırdığı için mutsuzluk, stres ve pişmanlığı da beraberinde getirebilmektedir.

    Burada önemli olan psikolojik açlık ile gerçek açlığı ayırt edebilmektir. Fizyolojik açlık mide tarafından beyne yemek yeme sinyalleri gönderildiğinde hissedilir. Bazı belirtileri midede kazınma hissi, kan şekerinde düşmeler ve hafif baş dönmesi şeklindedir. Psikolojik açlıkta ise bu belirtiler yoktur. Bu durumda genelde tercih edilen besinler sağlıklı besinler değil, yağ ve şeker oranı yüksek olan besinlerdir. Bu yüzden bir şeyler yemek istediğinizde öncelikle gerçekten aç olup olmamanızı mutlaka irdeleyin.

Peki bu durumun önüne geçmek için neler yapılabilir?

    Tüm gün boyunca yediklerinizi miktarlarıyla birlikte  bir kağıda, deftere ya da telefonunuza not ederek bir besin tüketim kaydı (beslenme günlüğü) oluşturun. Bu sayede farkındalığınız artacaktır.

    Besinleri tüketmeden önce 1 bardak su içmeniz, gerçek açlık mı psikolojik açlık mı yoksa susuzluk hissi mi ayrımına varmanıza olumlu katkıda bulunacaktır. Ayrıca gün içerisinde yeterli miktarda su içmeye özen gösterin.

    Sağlıksız atıştırmalıkların yerine sağlıklı alternatifler koymaya çalışın.

    Güne mutlaka kahvaltıyla başlayın.

    Ana öğünlerinizin arasında sağlıklı ara öğünler yapın.

    Rahatlama tekniklerine başvurun.

    Evinizde düzenli olarak fiziksel aktiviteler yapın.

    Son olarak kendiniz için lütfen geçici çözümler yerine kalıcı çözümler arayışında olun.

    Hepinize gerçek açlıkla psikolojik açlığı ayırt edebileceğiniz, sağlık dolu bir hafta sonu diliyorum.

Diyetisyen Zişan Taşdemir

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman Arşivi