Oğuzhan Akyener

Oğuzhan Akyener

Büyük savaş başlıyor?

Büyük savaş başlıyor?

Bütün dünya Rusya – Ukrayna krizi ile yatıp kalkıyor.

ABD Polonya’ya yeni birliklerini sevk ederken, Rusya ise kendi sınırları ile Belarus – Ukrayna hattında konumlanmış olan birliklerine takviyeler yapmaya devam ediyor.

Liderler, uzmanlar, politikacılar ve askerler tarafından ifade edilen: “Rusya şu gün saldıracak!”, “Zemin buzlaştıktan sonra tanklar rahat hareket edeceği için şubat ortasında saldırı gerçekleşecek!”, “Bütün hazırlıklar tamam!” gibi birçok söylem ve kışkırtıcı sert ifade havada uçuşuyor.

Diğer taraftan Olimpiyatlar bahanesi ile Pekin’i ziyaret eden Putin, Çin ile güvenlik anlamında ittifaklarını güçlendirdiklerine dair sinyaller veriyor.

*

Şimdi bu tabloda: “Büyük savaş başlıyor!” desek, eminim ki bu yazı ilgi çekiciliği açısından daha cazip hale gelir!

Fakat aslında aralık sonunda kaleme aldığımız: “Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesi ve 3. Dünya Savaşı Gerçekçi mi?” isimli köşe yazısında da belirttiğimiz üzere, genel tabloda değişen bir şey olmadığı gibi; bu senaryoların gerçekleşmesi de pek muhtemel değil!

*

Diğer bir ifade ile ortada gerginlik var, SAVAŞ yok!

Karşılıklı müzakere var, fakat netice yok!

Söylem var, lakin reel eylem yok!

Olası kötü senaryoların yıkımı çok büyük olacağından, tüm taraflar nezdinde savaşmak gibi ne bir gaye ne de beklenti yok!

Çünkü basitçe;

-Rusya Ukrayna ile kanlı-bıçaklı bir duruma gelmek istemiyor! Sosyo-dinamik dengeleri farklı olan Kırım’da bu tablo yaşanmamıştı fakat Donbas’ta yaşanabilir. Bu yüzden Donbas’a müdahalede bulunmak istemiyor!

-Ukrayna olası bir Rus müdahalesinde, NATO’nun bilfiil savaşa müdahil olmayacağını ve kaybedeceğini biliyor!

-Gerginliğin artması durumunda gaz sevkiyatında aksama olduğunda; elektrikten doğalgaza kadar ağır bir arz problemi ve ekonomik anlamda ciddi darboğaz yaşayacak olan AB (bırakın bir savaşı) daha fazla ihtilaf istemiyor!

-ABD ise Bütün enerjisini Çin ile mücadeleye sarf etmeye çalışırken, küresel liderliğini bedavadan Çin’e bırakacağı bir Ukrayna serüvenine (söylemlerin ötesinde) reel anlamda girmek istemiyor!

-Olası bir çatışma durumda, Çin’in Rusya safında savaşa müdahil olmayacağını da herkes tahmin edebiliyor!

*

Hal böyle iken, İsrail savunma bakanı; “savaş falan olmayacak” gibi söylemlerde bulundu diye diplomatik kriz yaşanıyor…

*

Görünen o ki, çok büyümese de bölgede daha fazla gerginliğin yaşanması ve orta şekerli bir savaş ihtimali bir tek Çin’in işine yarıyor!

*

Velhasılıkelam, büyük savaş falan başlamıyor… Aksine Çin ve ABD arasındaki soğuk savaş devam ediyor…

*

Enerji alanında ise mevcut arz ve lojistik sorunları, biraz da yaşanan siyasi krizlerin etkisiyle fiyatları yukarı yönlü ivmelendirmeye devam ediyor!

*

Müzakereler devam ediyor…

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Oğuzhan Akyener Arşivi