Tufan Soydabaş

Tufan Soydabaş

İçimizdeki Erteleme Döngüsü

İçimizdeki Erteleme Döngüsü

Ertelemek aslında hayatımızın mayasını kaçıran bir unsur. Bu döngüyü nasıl kırabiliriz? Erteleme işi hayatımızın döngüsünde, bir alışkanlık haline geldiği zaman bu gerçekten büyük bir iştahla yapmaya hazırlandığımız şeylere ket vurmaktadır. İyide bu erteleme döngüsüne nasıl gireriz? Veya girip girmediğimizi nasıl anlarız?

Böyle zamanlarda şu soruları kendimize soralım: Bir işlevi ertelediğimiz zaman nasıl bir duygu durumundaydık? Neyi nasıl erteledik? Gibi soruların cevaplarını bir yere not edersek en azından bu döngünün yapısı konusunda bir fikrimiz olur. Bu bizim bu döngüye girip girmediğimizin bizde farkındalığını oluşturacaktır.

Erteleme döngüsünü kırmanın ilk adımı, yeni bir alışkanlık kazanmaktır. Örneğin, ertelenen işin % 1ini her gün yapmak süreç içinde işim tamamını bitirmemizi sağlayacaktır. Bu döngüyü kıracak adımlar şöyle sıralanabilir.

  1. İlerleme ilerlemedir. Ufak adımlarla da ilerlerseniz bitirirsiniz. Mesele gibi görünen bir işte ufak bir kesit alın önce onu bitirmekle başlayın.
  2. Sadece başlayın: Bir işe başladığınızda göstereceğiniz devamlık la zihninizi bu işe bitirebileceğinize inandırırsınız. Ve gerçekte de o kadar da zor olmadığını görürsünüz.
  3. Başlamak için işi sevmek zorunda değilsiniz ama bitirmek için başlamak zorundasınız. İşe öyle ya da böyle başladığımız zaman motivasyonumuz zaten işlev içinde de arttığına tanık olacağız.
  4. Yapılması gereken işi eşit parçalara ayırın: Küçük parçalara ayırmak, hedefe giden yolda doğru bir adımdır. Bu bize zaman yönetimi konusunda da ilham kaynağı olur. Tamamlanan her adımda kendimize küçük ödüller vermeyi de ihmal etmeyelim.
  5. Mükemmel olmaya çalışmayalım: Buna hiç gerek yok. Zaten hiç kimsede mükemmel değildir. Bu konuda başkaları ve durum hakkında ki beklentilerimizi çok yüksek tutmamak iyi bir adım sayılır.
  6. Aşamalı düşünün: Bir adım bittiği zaman diğer bir adımı düşünelim. Birden bire kendiliğinden gelen düşünceler ve fikirlerin yerine alternatif düşünceler ve fikirler geliştirelim. Örneğin, tam işimin ortasında telefonuma mail geldiğini görebilirim. Tabii dikkatim dağılacaktır. Bu yüzden alternatif bir düşünce olarak, işe başlamadan motivasyon kaybım olmasın diye telefonumu sessiz moda alabilirim.
  7. Kendimizi ihmal etmeyelim: En değerli işinizin asında kendinize bakmak olduğunu hatırlayın. İşlerinizi bitirmek için tüm enerjinizi harcamayın. Kendinize de bir parça zaman ayırın. Stephen Covey’ in dediği gibi testerenizi bilemek için zaman ayırmanız gerekir. Bilenmiş bir testere ile daha iyi ve kaliteli bir iş çıkarırsınız. Sağlıcakla kalın.  (Kaynak: İlene Berns-Zare makalesin den esinlenilmiştir.)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tufan Soydabaş Arşivi