Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir  Yaman

Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman

Ek besinlere geçiş

Ek besinlere geçiş

Sevgili anne ve babalar, bebeğiniz doğdu ve bir baktınız ki artık ek besinlere başlamanız gerekiyor. Bu süreçle ilgili kafanızda pek çok sorunun olduğunu biliyorum. Bu hafta ki köşe yazımda   bu sorulara cevap vermeye çalışacağım. Bu döneme geçerken bir beslenme uzmanından yardım almanız süreci kolaylaştıracak ve daha bilinçli bir yaklaşım sergilemenize yardımcı olacaktır.
-Öncelikle gelişimi normal ve sadece anne sütü alan bebeklerde, altı aydan önce ek besinlere başlanmamalıdır.
-Ek besinlere geçiş kesinlikle anne sütüyle vedalaşmak anlamına gelmez. Bebeğiniz hala anne sütünün içeriğindeki öğelere ihtiyaç duyar. Bebek altı aylıkken ek besinlerden elde edilen enerji toplam enerjinin %50’sini geçmemelidir.
-Alerji öyküsü olan ailelerin çocuklarına yumurta, balık, domates, çilek gibi alerjen olma olasılığı olan besinler aile öyküsüne göre verilmelidir.
-Yumurtayı vermeye başlarken ilk olarak 1/8 oranında sarısını verin. Sarısını 1 yaşına kadar giderek artan miktarlarda verin. Beyazını 1 yaşından sonra verebilirsiniz.
-Baharatlı, şekerli ürünleri 1 yaşından önce vermemeye özen gösterin.

-Ek besinlere ilk etapta tadımlık başlayın (Ek besinlere başlarken ilk kez tattıracağınız besini 1 çay kaşığı, 1 tatlı kaşığı miktarında olacak şekilde veriniz ve 3 gün kuralını unutmayınız. (3 gün boyunca farklı yeni besinlere vermeye başlamayınız).
 0-6 ay: Anne sütü
 6-7 ay: Yumuşak ezme kıvamında besinler/Sıvı besinler (yoğurt, meyve suyu, sebze suyu, yumurta sarısı (1/8 oranında) gibi)
7-8 ay: Püre kıvamında besinler (pütürlü) (sebze püreleri, yoğurt, muhallebi gibi)
8-12 ay: Püre kıvamında çatalla ezilmiş besinler (iyi ezilmiş alerjen özelliği olmayan ev yemekleri, pekmez gibi)
12-18 ay: Kolay çiğnenebilen tüm besinler (Yumurtaya karşı herhangi bir alerji sorunu görülmediyse yumurtanın tümü verilebilir.) Bu dönemde çocuk aile sofrasına oturtulup, besin seçimi yapmasına izin verilmelidir.

 Hepinize sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman Arşivi