Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir  Yaman

Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman

Neden kilo veremiyorum?

Neden kilo veremiyorum?

Beslenmenizde her şeye çok dikkat ettiğiniz halde sizde kilo veremeyenlerden misiniz? Gelin detaylıca bu durumu gözden geçirelim.

Öncelikle bir kan tahlili yaptırıp herhangi bir vitamin ve mineral eksikliği olup olmamasına, troid hormonlarınızın yeterli çalışıp çalışmadığına, insülin direnci gibi herhangi bir sorun olup olmadığına baktırın. Demir, magnezyum, D vitamini gibi mineral ve vitamin eksikliklerinin kilo vermenizi etkileyebileceğini unutmayın.

Yeterli ve dengeli beslenmek önemlidir. Az yiyerek de değil dengeli beslenerek de değil aslında tam arasındaki o kısmı yakalamak önemlidir. Sağlıklı beslenme alışkanlığını her gün düzenli öğünlerle beslenerek kazanabiliriz. Örneğin kahvaltıyla güne başlayıp iki ana öğün ile sonlandırmalıyız.

Gün içerisinde yeterli miktarda su içtiğinizden emin olun.

Fazla miktarda tuz kullanmayın. Dünya Sağlık Örgütü günde 5 gram tuz önerirken maalesef ülkemizde yemeğin tadına bakmadan tuz atmalarla 18 grama kadar çıkabilmektedir. Yemekler tuzsuz pişirilse bile besinlerin bileşimi, salça ve ekmekte bulunan tuzla bile çok rahat günlük almanız gereken tuz miktarı karşılanabilmektedir.

Kilo vermeyle birlikte vitamin, mineral, protein kaybı gibi pek çok kayıplar ortaya çıkabilir. Kilo vermekteki asıl amacımız yağdan vermektir. İncelmeler olmaya başladığı anda zaten yağ kayıpları başlamaktadır Bu yüzden kilo vermek ile incelemek arasında büyük bir fark ortaya çıkar. Kilo verme sürecinde maksimum yağ kaybı minimum kas kaybı isteriz.

Beslenmenizde mutlaka çeşitliliğe yer verin.   Sosyal medyada özellikle yağ ve şeker içeriği yüksek her gördüğünüz tarifi yapmayın. Sosyal medyada geçirdiğiniz vakti azaltın ve yüksek yağlı, şekerli, kalorisi yüksek ve sağlık açısından faydalı olmayan besin fotoğraflarından uzak durun.

Ayrıca farkındalık oluşturmak için sağlıklı tarifler geliştirerek ve bunları paylaşarak destek olabileceğinizi unutmayın.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman Arşivi