Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir  Yaman

Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman

Süt

Süt

Değerli okurlarım, bu hafta köşe yazımda sütten bahsedeceğim.

Süt, C vitamini ve demir dışında, başta kalsiyum, protein, fosfor, A ve özellikle B grubu vitaminlerinden B12 ve riboflavinin iyi bir kaynağıdır. Aynı zamanda elzem amino asitleri de dengeli olarak içermektedir. Süt, tüm yaş grupları için gerekli olan kalsiyum ihtiyacının karşılanmasında kullanılacak en iyi kaynaktır.

Süt tüketimin; kemik sağlığının yanı sıra obezite, kanser, hipertansiyon, diyabet gibi kronik hastalıklardan koruyucu etki gösterdiği, diş çürüklerini ve osteoporozu önlediği, aynı zamanda tokluk hissi sağlayarak kilo kontrolünde etkili olduğuna yönelik kanıtlar bulunmaktadır.

Sütte bulunan laktoza karşı bazı bireylerin intoleransları bulunabilmektedir (Tükettikten sonra sindirimde güçlük çekebilmektedirler). Bu noktada bireyler laktozsuz sütleri tercih edebilirler.

İnek sütünün alerjen etki gösterdiği unutulmadan, 1 yaşından önce bebeklere doğrudan verilmemeye çalışılmalıdır.

Türkiye’ye Özgü Beslenme Rehberi’nde;

Yetişkin bireylerin 2 porsiyon (400 ml)

Çocuklar, adölesanlar, gebe, emzikli ve menopoz sonrası kadınların 3-4 porsiyon (600-800 ml) tüketmeleri önerilmektedir.

Yeterli  miktarda süt tüketeceğiniz sağlık dolu bir hafta sonu diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman Arşivi