Deniz ÖZTÜRK

Deniz ÖZTÜRK

Kitap Dostu Çocuklar İçin

Kitap Dostu Çocuklar İçin

Bu hafta kitaplar demek istiyorum içimde çocukluğumdan devam eden kitap sevdasından evet benim sertifika alanlarımdan birisi olan aile ve sosyal yaşam danışmanlığı bulunmaktadır. Buradan da esinlenerek sizlere çocuklarımıza kitap aşılama ile ilgili küçük ipuçları vermek istiyorum.

Çocuklar siz ebeveynlerini rol model alarak yaşamlarını sürdürür ve öğrenirler. Öyle ki küçük yaşta çocuğunuza kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için kitap okuyarak ya da çocuğunuzla birlikte kitapçıya gidip ona kitap alması konusunda raflar arasında gezinti yaparak ve o esnada ne kadar ilginç bir göz atmak ister misin diyerek ufaktan merak uyandırmalarla okuma alışkanlığını kazandırabilirsiniz. Öncelikle çocuğunuzun kitap okumayı sevebilmesi için ona doğru bir şekilde yaklaşmanız önemlidir bağırmak ya da ceza yöntemi asla uygulanmamalıdır. Hatta bazı aileler tehdit ederek ya da zorlayarak okutmaya çalışıyor bu ise daha çok itici olduğun fan dolayı çocuk soğuyor pozitif yaklaşımları denemelisiniz örneğin yaz aylarındayız balkonda kendinize bir kahve alıp çocuğunuza bir meyve suyu eşliğinde okuma aktiviteleri anne kız anne oğul baba kız baba oğul aktiviteleri gibi eğlenceli ortamlar yaratabilirsiniz. Bir başka örnek ise bakalım kim daha çok okuyacak şeklinde küçük rekabet ortamı ile onu heyecanlandırabilirsiniz.
Evde yarattığınız bu eğlenceli ortamlar eşliğinde birde ona işte burası senin alanın kitaplarını istediğin şekilde burada biriktirebilirsin diyebilirsin hatta şuan birçok kaşe yapan matbaalarda kitap kaşeleri yaptırılabiliyor. Çocuğunuzun özel hissetmesi için onun belirleyeceği ya da onun adına bir kaşe yaptırabilirsiniz bittiği zaman başlama ve bitme tarihini elle yazabileceği bir kaşesi olmuş olur. "Uzay’ın kitap dostları……… başlama ………… bitirme" gibi bir örnek verebilirim.
Başka bir noktaya değinecek olursak bizler ileri düzey okumayı sevenler olabiliriz mesela tarih seven bir ebeveyn iseniz bu kitap zevkinizi çocuğunuza aşılamak için uğraşmayın. Bırakın çocuğunuz kitabını ve zevkini kendisi belirlesin her çocuk farklı kitaplardan hoşlanabilir.
Bunu nasıl sağlarsınız öncelikle onların seveceği tarz kitaplara ulaşması sizlerin iyi bir kütüphaneden seçmesinden geçer. Çeşitli türlerde kitapların olduğu kütüphaneye sahip olmak çocuğunuzun gerçekten sevebileceği kitaplara ulaşmasına yardımcı olur.
Her şey tamam başarılı bir şekilde ortam hazır kitap seçimi tamam ve sırada onların okuduğu kitap hakkında sizinle sohbet etmesi için güzel bir olanak sağlayarak okuma alışkanlıklarına katkıda bulunarak zevkli bir sohbet ortamı yaratmak çok uygun olur.
Evet kitap seçtik ortam hazırladık kitabımızı birlikte okuduk ve sohbetimizi de yaptık sırada çocuğunuzla birlikte yeni kitaplar için kitapçıları gezebilirsiniz. Çocuklarımızın kitapçı rafların da kendi keşiflerini yapması, orada zaman geçirmesini ve sevmesi kitap okuma alışkanlığında daha da destek olacaktır. Hadi o zaman hemen başlayabilirsiniz hafta sonunu güzel değerlendirmek için harika bir ortam oluşabilir. İyi günler gülümsemeniz eksik olmasın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Deniz ÖZTÜRK Arşivi