Dilanur Betül Devir

Dilanur Betül Devir

2023'ü Geride Bırakırken

2023'ü Geride Bırakırken

Biz görmedik ama büyüklerimizin anlattığına göre bir dönemin ilkokul ders kitaplarında bir fotoğraf varmış. Güle güle eski yıl, hoş geldin yeni yıl diye… Eski yılın görselinde sırtındaki eski yıla ait çuvalı ve üstü başı perperişan olmuş kişi yeni yılda ise yepyeni kıyafetler…

Bu görselde de olduğu gibi yaşanmış koca 365 gün ne kadar yıpratıcı oluyor değil mi? Evet bir yılı daha geride bırakırken, geçen zamanın ardında bıraktığı izleri düşünmek kaçınılmaz bir ritüel haline hatta zorunluluk haline geliyor. 2023’ün muhasebesini yaptınız mı? Elbette yapmamız gerikiyor. Unutmamamız, ders almamız, yarınlara daha güvenli bakmamıza yol açacaktır. Zira pek çok açıdan sıradan gibi görünebilir, ancak bir anı defterinin sayfalarını çevirdiğimizde, karşımıza bir dizi olay, ders ve duygu çıkıyor. Gelin biz de giden yıla şöyle bir bakıverelim.

İlk sırada, asrın felaketi Kahramanmaraş ve Hatay depremi var. Sayılarını halen net bilemediğimiz ancak 50 binin üzeri olarak ifade edebileceğimiz acı kayıplarımız, milyarlarca liralık ekonomik kayıplarımız oldu. Allah bir daha bu topraklarda böyle acı yaşatmasın inşallah…

Tabi küresel bir öncelik olan pandemi gerçeğimiz de var. 2023, pandeminin etkilerini hala hissettiğimiz bir yıl oldu. Hele ki aşıların yan etkilerine dair yaşanan sıkıntılar unutulacak gibi değil.

2023 aynı zamanda teknolojik bir çığır açma yılıydı. Yapay zeka, nesnelerin interneti ve dijitalleşme gibi konularda gördüğümüz ilerlemeler, hayatımızın her alanını etkilemeye devam ediyor. Ancak, bu hızlı değişimin getirdiği sorumlulukları da göz ardı etmememiz gerekiyor.

Doğanın dengesizliği ve iklim değişikliği endişeleri, 2023'te de gündemde önemli bir yer tuttu. Sürdürülebilirlik konusundaki farkındalık arttıkça, bireylerden şirketlere kadar herkesin sorumluluk taşıdığı bir döneme adım atıyoruz.

Bireysel düzeyde ise 2023'ü kişisel gelişim ve öğrenme açısından bir fırsat olarak değerlendiren pek çok insan oldu. Yeni beceriler edinme, hobilerle uğraşma ve kendini geliştirme arzusu, bireylerin yaşadıkları zorluklara rağmen pozitif bir bakış açısı benimsemelerini sağladı. Aksine yerende sayan, kötüye giden vaktini ve parasını boşa harcayan da oldu elbette.

Ve şimdi, yeni bir yılın eşiğindeyiz. 2024, beraberinde getireceği belirsizliklerle birlikte, umutları ve yeni başlangıçları da beraberinde taşıyor. Yeni yıl umarım hepimiz için güzelliklere vesile olur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dilanur Betül Devir Arşivi