Beslenme ve Uyku İlişkisi
Kilo vermeyi sadece yemekten kısmak ve spor yapmak olarak görüyorsanız yanılıyorsunuz. Hormonlar, su tüketimi, genetik, stres durumu ve uyku kilo vermeyi etkileyen etmenlerdendir. Bu hafta uykunun beslenme ve kilo verme üzerindeki etkilerinden bahsedeceğim.
Düzensiz uyku hormon salınımını etkileyerek metabolizmada çeşitli değişikliklere sebep olabilir. Yetersiz uyku açlık hormonlarını etkiliyor ve iştahın açılmasına, düzensiz beslenmeye yol açıyor.
Gece geç saatlere kadar oturduğunuzda serotonin salınımı azalır bu da atıştırmalıklara yönelmenize neden olur. Aynı zamanda aydınlık ortamda bulunarak melatonin hormonu salgılanmasını da engellemiş olursunuz bu da metabolizmanızın düzenini bozabilir.
Ghrelin beyne açlık sinyali gönderen bir hormondur. Uyumadığınızda yüksek ghrelin seviyeleri açlığın ve besin alımının artmasına yol açmaktadır.
Uyumayıp sürekli aydınlık ortamda bulunmakta kortizon salınımının yüksek seviyelerde devam etmesine neden olarak zamanla vücut yağ dengesini bozabilir.
Yüksek glisemik indeksli besinler tüketmeniz uyku kalitenizi ve uykuya geçme sürenizi olumsuz etkiler.
Vitamin ve mineral eksiklikleri de uyku kalitenize zarar verir. Özellikle d vitamini ve magnezyum eksikliği ciddi şekilde etkilemektedir.
Birçoğumuzun severek tükettiği kahve içerdiği kafein nedeniyle uykuya dalmada zorlanma ve derin uyku süresinin azalmasına neden oluyor.
Araştırmalara göre normal uyku süresiyle kısa uyku süresinin kıyaslaması yapıldığında kısa uyku süresinin % 45 oranında obezite riski ile ilişkili olduğu görülmüştür.
Uyku süresinin azlığı besin seçimini de etkiliyor ve gün içerisinde yüksek kalorili besinler tercih ediliyor.
Sonuç olarak uyku süreniz beslenmenizi, beslenmeniz ise uyku kalitenizi belirliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.