Mustafa ÇİMEN

Mustafa ÇİMEN

Doğanhisar: Hadrianoupolis

Doğanhisar: Hadrianoupolis

Konya’nın Doğanhisar ilçe merkezinin antik çağlardaki isminin Hadrianoupolis olarak bilindiği tarihi kaynaklarda geçmektedir. Antik Çağ’da Dağlık Frigya olarak bilinen ve Romalıların bölgede kurdukları Asia eyaletinin güneydoğu sınırları içerisinde kalmaktadır.

Roma İmparatoru Augustus MÖ. 6 yılında Psidia Antiocheia (Yalvaç) ile Lystra’ya (Meram-Gökyurt) koloniler kurmuştur. Dolayısıyla bu kolonilerin arasındaki bağlantıyı sağlamak için de buradan bir yol ağı oluşturmuştur. Dolayısıyla Doğanhisar bu kutsal yolun (via sebaste) yakınında bulunan bir yerleşim alanıydı.

Çok büyük bir yönetim merkezi bulunmayan Hadrianopolis’in buna rağmen Pissia (Akşehir-Çamlı) ve Seilinda (Doğanhisar-Uncular) gibi küçük yerleşim birimleri kendine bağlıydı. Doğanhisar merkezde bulunan Ulu Camii’deki bir yazıtlı taş üzerinde burada bir gymnasion yapısından bahsetmektedir. Şüphesiz böyle bir yapının varlığı da burada büyük bir yerleşimin olabileceğini göstermektedir.

Doğanhisar’da bulunan Kale mevkii, Deve Kayası ve Dikmen Tepe mevkilerinde Roma ve Bizans dönemine ait tarihi kalıntılar olan çanak çömlekler ve mezar taşları tespit edilmiştir. Ayrıca burada Bizans dönemine ait bir de kilise bulunmaktadır.

Ülkemizin ve şehrimizin tüm tarihi ve kültürlerini koruyup yaşatmamız ve gelecek kuşaklara bırakmamız dileğiyle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa ÇİMEN Arşivi