Mustafa ÇİMEN

Mustafa ÇİMEN

Konya’da Yürütülen Arkeolojik Kazılar

Konya’da Yürütülen Arkeolojik Kazılar

Anadolu Selçuklu Devletine başkentlik yapmış kadim şehir Konya’da son yıllarda tarihsel geçmişin izlerini ortaya çıkarmak için yürütülen projeler ve çalışmaların sayısı da giderek artırıyor. Bu tabi ki Hz. Mevlana ile gelişen inanç turizminden başka, şehrin farklı bir kimliğini daha ortaya çıkarıyor ve kültür turizmi noktasında da bir ivme kazandırmak için önemli bir gelişme olarak gözüküyor.

Uzun yıllardır bilimsel ve sistemli olarak sürdürülen ve neolitik yerleşim yerlerinin öncülerinden olan dünyada bilinen Çatalhöyük kazılarından, Çatalhöyük’ten daha eski bulgulara ulaşılan Boncuklu Höyük kazılarına, Beyşehir’de bulunan ve Anadolu’da tek Selçuklu sarayı olma özelliğine sahip Kubadabad Sarayı kazılarından, Alaaddin Tepesi ve II. Kılıçaslan Köşkü’nde yapılan çalışmalara, Gevale Kalesi kazılarından son yıllarda sürdürülen merkezi anlamda büyük kentsel dönüşüm projesi olan Şükran Mahallesi’nde tescilli ada da ki çalışmalar ve yapılan projelerle kentin tarihi kültürel anlamda farklı bir boyuta taşınmaktadır.

Konya Müzesi’nin yapmış olduğu çalışmalar ile Karatay ilçesinde yeni başlayan Savatra antik kenti kazıları da tarihe ışık tutması açısından ve Kapadokya yol güzergahı üzerinde yeni bir destinasyon alanı olarak son derece önemlidir.

Konya’da Yürütülen Arkeolojik Kazılar

Yakın zamanda başlaması planlanan Meram Hatunsaray’daki Lystra antik kentinde ki kazı çalışmaları da hiç şüphesiz tarihi buluntular ve tarihsel bulgular bakımından sürpriz sonuçlar doğuracaktır. İncil’de adı geçen ve Hristiyanlar için Anadolu topraklarında önemli kutsal yerlerden birisi olan Lystra, Aziz Paul’un ziyaret ettiği de bir yerdir. MS. 46 yılından sonra Aziz Paulus ve Barnabas Iconium’dan kaçarak Lystra’ya gelmişlerdir. Konya’da Yürütülen Arkeolojik Kazılar

Kilistra ile birlikte bütüncül düşünüldüğünde farklı projelerin hayata geçirileceği, Konya’da her dönemden tarihi katmanların gün yüzüne çıkarılacağı, yeni bir kültür rotası oluşturacağı açıktır.

Roma Döneminde ki Antik Lykaonia ve Isauria bölgelerini günümüzde içerisinde barındıran Konya’da yeni çalışmalar farklı tarihi kültürlerin bilinmesine ve tanınmasına da öncülük edecektir. Emeği geçenlere teşekkürlerimizle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa ÇİMEN Arşivi