Oğuzhan Akyener

Oğuzhan Akyener

ABD’den gelen mesajlar ne anlama geliyor?

ABD’den gelen mesajlar ne anlama geliyor?

Biden ve kabinesinden küresel dinamikler ile ilgili birçok açıklama gelmeye devam ediyor.

Peki, bu açıklamalar ne anlama geliyor?

Gelin birlikte yorumlayalım.

*****

Yemen’deki savaşta artık Suudi Arabistan desteklenmeyecek ve savaş bitirilecek! Bu bağlamda verilen silah desteği de durdurulacak!

Trump döneminde bazı Pentagon yetkililerinin ve Trump’ın da bizzat müdahil olduğu ABD menşeili büyük silah üreticileri ile Suudi Arabistan (ve bölgedeki diğer müttefikleri) arasında kurulan sehem artık desteklenmeyecek. Trump ve Pentagon destekli büyütülen bazı finans gruplarının önü kesilecek. Bu sayede bu ekibin Suudi Arabistan ve BAE nezdinde de itibar görmesi ve Biden ve arkasındaki gruplar için bir risk haline gelme ihtimali de en aza indirilmiş olacak.

İslam dünyasındaki en büyük fay hatlarından biri olan Sünni-Şii çatışması göstermelik bir barış akabinde yeniden aktif hale getirilecek. Bu kapsamda, ambargolar ve Kasım Süleymani’nin öldürülmesi akabinde etkisi iyice kırılmış olan İran’ın Türkiye ve müttefiklerini dengeleyici bir güç olarak yeniden sahalara dönmesine imkan sağlanacak.

Ayrıca İran’ın Çin ve Rusya ile olan yakınlaşması da kısmen kontrol altına alınmaya çalışılacak. 

*****

Suudi Arabistan ve BAE’nin toprak bütünlüğü konusundaki bir riske karşı müdahalede bulunulacak!

Yemen ve silah satışı konusunda kendilerini boşlukta hisseden Suudi Arabistan ve BAE’nin endişe ile yeni müttefik arayışlarına girmemeleri sağlanmaya çalışılacak.

Öte yandan, ARAP NATOSU şeklindeki pratikte uygulanamaz olan fikirler ile Suudi Arabistan’ın Sünni dünyanın liderliğine oynaması yönündeki tutarsız hayalleri de rafa kaldırılacak.   

*****

Aleksey Navalnıy derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmalı!

Rusya’ya karşı her türlü sosyal, siyasi, toplumsal ve ekonomik baskı unsuru sonuna kadar kullanılacak. Rusya ABD dış politikaları nezdinde en büyük risk olarak algılanacak.

*****

Çin’in meydan okumalarının idraki ile Pekin ile çıkarlar doğrultusunda çalışılabilecek!

Çin ABD ve Biden yönetimi için en büyük tehditler arasında olmaya devam edecek. Lakin Biden ve arkasındaki grupların çıkarlarına göre, kontrollü bir kazan-kazan ilişki düzeyi sürdürülebilecek. Trump döneminde uygulanan gergin diplomasi süreci esnetilebilecek. Covid19 ile ilgili Çin’e bedel ödetme ve yeniden küresel ekonomiyi etkileyecek ticari savaş girişimleri rafa kaldırılacak.

*****

Burma’daki darbe kesinlikle kabul edilmeyecek!

Çin ile kontrollü bir mücadele süreci yürütülürken, Çin’in bir dış operasyonu olarak da görülebilecek olan Burma’daki darbe süreci engellenmeye çalışılacak. Burma’da Biden’ı getiren güçlerin yıllardır destekleyerek el üstünde tuttukları yönetim yeniden iktidara getirilmeye çalışılacak.

Burma, Tayvan, Tayland, Hong Kong ve hatta Doğu Türkistan’daki toplumsal kırılganlıklar daha fazla kullanılarak, Çin dizginlenmeye ve kontrol altında tutulmaya çalışılacak.

Ta ki, ilgili finans baronları Çin’den istediklerini alana kadar! 

*****

Almanya’dan asker çekme süreci askıya alınacak!

NATO bilinci pekiştirilerek, AB kontrol altında tutulacak. Rusya tehdidine karşı ABD’nin askeri mevcudiyeti kullanılarak, AB’nin iç dinamikleri ve ticari tercihleri üzerindeki nüfuz pekiştirilecek…

*****

Bu mesajlar içinde henüz Türkiye yok gibi…

Aslında Rusya’dan İslam dünyasına, Çin’den Rusya’ya kadar (burada bahsi geçen) bütün dinamiklerde en etkin unsurlardan olan Türkiye ile henüz nasıl bir diplomasi sürecine girilebileceği netleşmemiş sanki…

Eee kolay değil, yanlış bir hamle çorap söküğü gibi, bütün bölgesel politikaları etkiyecektir!

Öyle koltuğa oturmadan atmaya, tutmaya benzemez!

Öte yandan Trump ve kendisini destekleyen bazı finans gruplarının bazı piyasalarda başlattıkları toplumsal görünümlü ROBIN HOOD taktikleri bakalım dengeleri nasıl değiştirecek?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Oğuzhan Akyener Arşivi