Prof. Dr. Turan Akkoyun

Prof. Dr. Turan Akkoyun

Takip Basamakları

Takip Basamakları

Ortaya bir eser çıkarma adına medya ürünleri arasında ister belgesel türler ister diğer kurgu filmler başlangıçtan itibaren ciddi bir yapım-yönetim takibi gerektirmekte, süreç hedef kitleye ulaştırılıncaya kadar bir biri ardına sürmektedir. Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin zihinleri zorladığı çağımızda film yapımı sadece ilgili disiplin öğrencileri, akademisyenleri ya da sanat dalı mensuplarını aşmış durumdadır.

Türü ne olursa olsun bir film çekimi için her şeyden evvel ekipmanları hazırlamak, satın almak ve eksikliklerin giderilebileceği kurumlarla irtibat halinde olmak elzemdir. Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin de yardımıyla bilhassa düşük bütçeli çalışmaların kontrolü daha kolay olabilmektedir.

Filmin çekim unsuru kameradır. Küçük çaplı projeler için günümüzde yüksek çözünürlüğü destekleyen akıllı telefonlardan bile yararlanılabilmektedir. Çekim işlevinde görüntü netliği ve titremeleri engelleme açısından bir tripod da önemli ekipmanlar arasındadır. Bütçe konusunda kısıtlama bulunmaması halinde gimbal da görüntü netliği konusunda yararlı bir ekipmandır.

Doğal ışıktan yararlanılması bütçeyi rahatlatmaysa da bu her zaman mümkün olamamaktadır. Özellikle iç çekimlerde yapay ışıklandırmadan yararlanmak kaçınılmaz olduğundan ışık sistemleri de eklenmelidir. Işık sistemleri yönetmenin becerisini gün yüzüne çıkarma fırsatı vermektedir.

Filmlerin önemli unsurlarının başında ses gelmektedir. Mümkün olduğunca ses çekimlerinin görüntü çekimlerinden sonraya stüdyo ortamına bırakılması mantıklıdır. Eş zamanlı bir çekimdeyse kapalı ortamda vasat, dış mekanlarda ise ortam gürültüsü de dikkate alınarak boom mikrofon ve beraberinde mikrofon filtresi göz ardı edilmemelidir.

Filmin çekimi kadar sonrasındaki aşamalarda da kurgu yapılacak bilgisayarın güçlü bir ekran kartı ile işlemciye sahip olunması gereklidir. Güçlü bir ekran kartı, yüksek performans gerektiren grafik işlemlerini ve görsel işlemleri gerçekleştirebilen bir bilgisayar bileşenidir. Ekran kartları, görüntüleri işlemek ve bilgisayar ekranına aktarmak için özel olarak tasarlanmıştır. Ekran kartları, oyunlar, video düzenleme, 3D modelleme, veri analizi gibi yoğun grafik işleme gerektiren uygulamalar için idealdir. Ekran kartlarının gücü, ölçü birimi olarak GPU hızı, bellek kapasitesi ve bellek hızı gibi faktörlere bağlıdır. Günümüzde en güçlü ekran kartları arasında Nvidia ve AMD modelleri bulunmaktadır. Nvidia'nın en güçlü modelleri arasında Nvidia GeForce RTX 3080 ve Nvidia Titan RTX bulunurken, AMD'nin en güçlü modelleri arasında AMD Radeon RX 6900 XT ve AMD Radeon Pro WX 8200 bulunmaktadır.

Güçlü bir ekran kartı, oyunlarda yüksek çözünürlükte akıcı bir oyun deneyimi sağlar, 3D modelleme ve video düzenleme gibi görsel işlemleri hızlandırır ve büyük boyutlu veri kümelerini hızlı bir şekilde işleyebilir. Ancak, güçlü bir ekran kartı, diğer bileşenlerle uyumlu olarak çalışması için yeterli bir güç kaynağına ve uygun bir soğutma sistemi gibi diğer bileşenlere de ihtiyaç duyabilir. Formun Üstü

Bu işlemciler, yüksek saat hızları ve çok sayıda çekirdeği ile çoklu görevleri işleyebilir, ayrıca yüksek performanslı oyunlar, video düzenleme ve diğer yoğun işlem gerektiren uygulamalar için idealdir. Ancak, güçlü bir işlemcinin yanı sıra, uygun bir soğutma sistemi ve yeterli miktarda bellek (RAM) gibi diğer bileşenler de önemlidir, çünkü bu bileşenler de sistemin performansını etkileyebilir.

Filmler için gerçekleştirilen takip basamakları bir anlamda lider konumundaki yönetmenin hem ekibi hem de ekipmanları doğru yönlendirme hususlarındaki yeteneklerini bir medya ürününe dönüşümün yol haritasını gün yüzüne çıkartmaktadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Turan Akkoyun Arşivi