Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir  Yaman

Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman

14 Kasım Dünya Diyabet Günü

14 Kasım Dünya Diyabet Günü

Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen Diabetes Mellitus, pankreastan salgılanarak kan şekerinin kullanımını düzenleyen insülin hormonu salgısının tamamen veya kısmen yetersizliği veya eksikliği sonucunda meydana gelen hiperglisemi ile karakterize karbonhidrat, protein ve lipit metabolizmasının bozulduğu bir hastalıktır. 
Bulguları:
- İdrarda glikoz görülmesi (glikozüri)
- Ağız kuruluğu (polidipsi)
- Açlık hissinde artış, çok yeme
- Yorgunluk
- Cilt yaralarında geç iyileşme
- Sık enfeksiyon...
Peki nasıl beslenilmeli?
-Çok uzun süre aç kalınmamalıdır. 3 ana öğün 3 ara öğün şeklinde beslenmek kan şekeriniz açısından önem arz etmektedir (Bu durum kullanılan ilaca ve insüline göre değişebilmektedir).
-Ara öğünlerinizde meyveyi tek yemek yerine yanına süt/yoğurt/ayran grubundan birini ya da ceviz/fındık/badem grubundan birini tüketerek kan şekeri dalgalanmalarınızı daha düzenli bir hale getirebilirsiniz.
-Yemekleri yavaş yavaş yiyin.
-Aç karna egzersiz yapmayın.
-Kan şekerini yükseltme hızı düşünüldüğünde pilavda tercihinizi bulgurdan, ekmekte tercihinizi tam buğday/kepekli/çavdardan, makarnada ise tercihinizi tam buğdaydan kullanın.
-Glisemik indeksi yüksek gıdaları (kan şekerini hızlı yükselten gıdalar) olabildiğince az tüketin (Muz,patates,havuç, kestane, bezelye...).
-Asitli, gazlı, şekerli içeceklerden uzak durun.
-Tuz tüketiminizi azaltın.
-Su içmeyi ihmal etmeyin.
-Sigara ve alkolden uzak durun.
-Size uygun bir beslenme programıyla tedavinin daha iyi sonuç vereceğini unutmayın ve bir beslenme uzmanından destek alın.
Hepinize sağlık dolu bir hafta sonu diliyorum.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman Arşivi