Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir  Yaman

Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman

Kilo alma sebebiniz az ya da çok uyumanızdan kaynaklanabilir

Kilo alma sebebiniz az ya da çok uyumanızdan kaynaklanabilir

Değerli okurlarım bu hafta kilo kontrol sürecinde uykunun öneminden bahsedeceğim. Gerek yapılan çalışmaların sayısının az olması gerekse de yapılan çalışmalarda yaş gruplarının farklı olması, farklı yöntemler kullanılarak çalışmaların yapılması, tutarlı cevaplar verilmemesi gibi durumlardan dolayı uyku ve obezite ilişkisi hakkında kesin bir sonuca varmak mümkün değildir. Fakat genel olarak fazla uyumak obezite riskini artırmaktadır.

Az ya da çok uyumak, obezite problemini tamamen çözmeyebilir; ancak uyku alışkanlıklarına dikkat etmek kişilerin kilo kontrolünü sağlamalarına yardımcı olabilir.

Fazla uyuyan kişilerin, gün içerisinde fiziksel aktiviteleri azalabileceğinden bu kişilerinde obez olma olasılıkları yüksektir.

Az uyumak; açlık hormonu olan ghrelini artırmakta, tokluk hormonu olan leptini azalmakta ve bu durumda bireyin gün içerisinde daha fazla enerji almasına yol açmaktadır. Gece boyunca ayakta olan insanlar, uyuyarak geçirenlere göre yemek için daha fazla zaman yaratmaktadırlar. Dolayısıyla beden kütle indeksinin (Ağırlık/Boy(m²) ) artmasına neden olmaktadır.

Pineal bezde triptofandan sentezlenen melatonin hormonu, gece saatlerinde  salgılanır ve bu hormon karanlıkta artmakta, aydınlıkta ışıkla birlikte baskılanmaktadır. Az uyuyan bireylerde melatonin hormonu da etkilenecektir. Melatoninin, kilo azaltıcı etkisi bulunmakta ve antiobezite etkilidir.

Bireyler uykuya geçişlerini kolaylaştırmak için; yatmadan önce televizyon, bilgisayar, telefon vb. araçlardan uzak durmalı, yatmadan minimum  4-5 saat önce ana öğünlerini yapmalı, yatmadan 2 saat önce uyarıcı besinler (çay, kahve, acı baharatlar vb.) tüketmemeli, triptofan aminoasidindan zengin muz, badem, süt gibi besinleri tüketebilirler.

Hepinize sağlık ve mutluluk dolu bir gün diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Uzm. Diyetisyen Zişan Taşdemir Yaman Arşivi